Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ελληνικό χρηματιστήριο. Τι συμβαινει?


Υπερκέρδη για τους μεν, μέτρα για τους δε!!!

Υπερκέρδη για τους μεν, μέτρα για τους δε!!!
Είχαμε πολύ καιρό να δούμε στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μαζεμένους, όλους τους «καρχαρίες» του πλανήτη, να ψάχνουν μανιωδώς για το επόμενο επενδυτικό τους θήραμα.
Και ασφαλώς, ο λόγος για τον οποίο κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων συρρέουν πέριξ της «Σοφοκλέους» δεν είναι άλλος, από τις αυξημένες πιθανότητες επίτευξης υψηλών και γρήγορων κερδών που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά , με αφορμή τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα.
Η αρχή έγινε με την κατάληξη σε συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα κατά τη διάρκεια της τελευταίας της επίσκεψης του κλιμακίου των δανειστών μας, ήρθε στη συνέχεια η πώληση του ΟΠΑΠ και μια γενικότερη πρόοδος στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, προστέθηκαν οι ισχυρές ενδείξεις και επιτυχή κατάληξη των αυξήσεων κεφαλαίου στις μεγάλες συστημικές τράπεζες, λάβαμε την έγκριση των δόσεων από το eurogroup και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.
Αυτό συμβαίνει τώρα. Οι αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες είναι αστρονομικές, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιολογείται από τα αντίστοιχα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων επιχειρήσεων. Όμως, το μπαράζ καλών νέων σε πολλά μέτωπα, κάποιοι λένε, ότι μπορεί να δικαιολογήσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί στην ελληνική αγορά. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η κινητικότητα και η αύξηση των τιμών των μετοχών λαμβάνει χώρα σε μία αγορά αρκετά ρηχή και άρα εύκολα «χειραγωγήσιμη» όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορεί να μεταβληθεί ραγδαία αυτό το κλίμα ευφορίας στην περίπτωση που κάτι στραβώσει.
Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρηματιστήρια λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις σαν προεξοφλητικοί μηχανισμοί, κάτι που σημαίνει ότι το ταμπλό και οι σημερινές τιμές μπορεί να έχουν προεξοφλήσει και επιχειρηματικά deals ή άλλες θετικές οικονομικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα ή στη Νέα Υόρκη με αφορμή το επενδυτικό forum της ΕΧΑΕ, την πώληση της ΔΕΠΑ ή την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Ετσι, για να συνεχιστεί η καλή πορεία της αγοράς και να συντηρηθούν οι προσδοκίες, θα πρέπει οι θετικές εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο.
Όλα τα παραπάνω αφορούν στους βραχυπρόθεσμους παίκτες που βλέπουν την Ελλάδα επενδυτικά μέσω των μετοχών ή των ομολόγων. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι, που αφού έλαβαν υπόψη τους όλα αυτά που αλλάζουν στο εγχώριο σκηνικό, φαίνεται να πιστεύουν ότι η χώρα μας μακροπρόθεσμα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης, έχει προοπτικές και μπορούν να την εμπιστευτούν. Αυτοί δηλαδή που έβαλαν λεφτά στο Ελ. Βενιζέλος, στον ΟΠΑΠ, που θα βάλουν στη ΔΕΠΑ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΘ, τον ΟΛΠ.
Όμως θα επιμείνουμε και αυτή την εβδομάδα να λέμε ότι δεν φτάνει να διαμορφώνεται ένα περιβάλλον αποκόμισης κερδών και υπεραξιών για τους ξένους κυνηγούς ευκαιριών και αποδόσεων που βάζουν τα κεφάλια τους στη χώρα μας. Αυτό το θετικό momentum πρέπει άμεσα να περάσει και στην κοινωνία. Δηλαδή δεν νοείται να μιλάμε για κέρδη στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και για επενδύσεις όταν η έκθεση της Ε.Ε. κάνει λόγο για μέτρα 8 δις. ευρώ την επόμενη διετία. Δεν γίνεται!!!
ΠΗΓΗ.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου