Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο Στουρνάρας, ο Καρατζαφέρης και η πορεία για το συνέδριο της ΝΔ

Μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών σε κυριακάτικη εφημερίδα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα τα ζητήματα και τα νέα δεδομένα εν όψει τους συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Του Χ.Κ.Λαζαροπουλου


Στο φως της δημοσιότητας κατάφερε να επιστρέψει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης επιχειρώντας να διαψεύσει όσους βλέπουν ότι επιστρέφει στη «Νέα Δημοκρατία» ύστερα από 13 χρόνια. Αυτό είναι το θέμα κι όχι οι διαψεύσεις, οι οποίες γίνονται με τρόπο που επιβεβαιώνουν τα σενάρια.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό. Η πορεία της «Νέας Δημοκρατίας» προς το συνέδριο μαρτυρά ότι η ηγεσία του κόμματος με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη προσπαθεί να δείξει πάση θυσία τη ανάγκη «πανστρατιάς» και διεύρυνσης του χώρου που καλύπτει.
Δεν αρκεί η παρουσία της φιλελεύθερης κ. Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ. για να δοθούν απαντήσεις στις αιτιάσεις περί δεξιάς στροφής του κόμματος με την παρουσία των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, αλλά και οσονούπω του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Την κατάσταση αυτή δεν θα ανατρέψει ούτε η επιστροφή των κ.κ. Κώστα Μαρκόπουλου και Θοδωρή Σολδάτου.
Στη Βουλή επιμένουν ορισμένοι να λένε ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί πρόσωπα -όπως η κ. Άννα Διαμαντοπούλου ή ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος- που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μία πιθανή πολιτική πρόσκληση από τον κ. Σαμαρά.
Το πνεύμα ορισμένων στην ηγεσία Ν.Δ. είναι πρόθυμο αλλά τα στελέχη που έχουν συνδέσει την πολιτική πορεία τους με την πιο ακραιφνή «εκσυγχρονιστική» πολιτική του κ. Κώστα Σημίτη δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμα.
Ο πιο… «Σαμαρικός» των Σημιτικών
Έτσι ο επικεφαλής του «συστήματος Σημίτη», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, έρχεται να δώσει το κεντροαριστερό άλλοθι που αναζητεί ο κ. Σαμαράς. Από το πρωί συζητείται εντόνως η είδηση που φέρει τον κ. Στουρνάρα να έχει αποδεχθεί την πρόσκληση και θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Ν.Δ.
Όσοι διάβασαν τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στη Real News” θεώρησαν -δικαίως- αναμενόμενη τούτη την εξέλιξη. Μόνος του το είπε: «Ήρθα για να μείνω. Όσοι νομίζουν ότι είμαι αναλώσιμος, κάνουν λάθος».
Ο κ. Στουρνάρας είναι το πρόσωπο που έφερε σε επαφή τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Σημίτη. Κατάφερε να γίνει ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παρά τον εις βάρος του θόρυβο που σήκωσαν οι κυβερνητικοί εταίροι (και ειδικά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος). Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο αλλά προτάσσει το συμφέρον της χώρας από την πολιτική ιδεολογία.
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να ανακοινωθεί η συμμετοχή του κ. Στουρνάρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές. Έτσι δεν έγινε άλλωστε με τη συμμετοχή των κ.κ. Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ;
Και οι ενδείξεις άλωσης του ΠΑΣΟΚ
Όσο κι αν θεωρείται «σημιτικής έμπνευσης» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόσο πιο πιθανό γίνεται. Για μια φορά ακόμα ο κ. Στουρνάρας έρχεται να δώσει λύση σε έναν προβληματισμό του πρωθυπουργού και τίθεται στη διάθεσή του ώστε να δικαιολογηθεί ο αντικειμενικός σκοπός· να καλλιεργηθεί η αίσθηση πως από το συνέδριο θα υπάρξει αμφίδρομη διεύρυνση.
Ίσως να ισχύει και η εκτίμηση κάποιων, πιο καχύποπτων, οι οποίοι θεωρούν πως αυτός είναι ένας σχεδιασμός άλωσης του όποιου ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να επιβιώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια στελέχη έχουν επισημάνει με έμφαση κατά καιρούς ότι το Κίνημα έχει μετατραπεί σε «συνιστώσα» της Ν.Δ. με την «ευλογία» του αποκαλούμενου «συστήματος Σημίτη». Τότε θα γίνουν ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα για πρόσωπα όπως η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Παπαδόπουλος αν θα κάνουν δεύτερες σκέψεις επιστροφής στην πολιτική σκηνή.
Ένα μήνα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ένα ερώτημα επικρατεί σε παραδοσιακά στελέχη αλλά και στη βάση της Ν.Δ.: Είναι καλύτερη η αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων ή κρίνεται αναγκαία η ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος στο βωμό μιας απροσδιόριστης διεύρυνσης;
Ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο ερώτημα υπάρχει απάντηση. Μόνο μια αίσθηση μπορεί να εκφραστεί. Αν δρομολογηθούν όλα αυτά, την επόμενη ημέρα η Ν.Δ. δεν θα είναι το κόμμα που εμπνεύστηκε και έπλασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Και το χειρότερο: με πρόσωπα από το «σύστημα Σημίτη» δεν θα το θυμίζει με τίποτε… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου