Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Επιστράτευση καθηγητών . Ολη η Ελλαδα στο χακι!


Ξεκινά η διαδικασία της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών με την επίδοση των φύλλων πορείας στους καθηγητές, μετά και από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Πρωθυπουργού

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Την ίδια ώρα, όπως είχε προαναγγείλει από χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στις 13.30 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης.
«Σαφέστατα θα καταγγείλουμε την Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση διέταξε την επιστράτευση βασισμένη σε ένα άρθρο που «αφορά καταστάσεις πολέμου ή περιπτώσεις θεομηνιών, σεισμών, λοιμών και καταποντισμών».
«Φαίνεται ότι οι καθηγητές, στα μάτια της κυβέρνησης, είναι τυφώνας και τους αντιμετωπίζουν όπως τα φυσικά φαινόμενα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, «αυτή τη φορά ξεπεράσανε τα όρια, γιατί η απεργία ακόμα δεν έχει ψηφιστεί». Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο αύριο στις ψηφοφορίες των ΕΛΜΕ να πουν οι εκπαιδευτικοί: «Δίκιο έχουμε, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω».
«Η δική μου προσωπική εκτίμηση, που όμως δεν έχει σημασία, γιατί δεν αποφασίζω μόνος μου, είναι ότι δεν θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να βρουν τους πρώτους 15.000 που θέλουν να απολύσουν», κατέληξε.
Συλλαλητήρια
Η Ομοσπονδία διοργανώνει στις 19.00 συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή που συμβολικά θα ξεκινήσει από τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2).
Συγκέντρωση έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ, ενώ συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απηύθυνε και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «γνωρίζει πως τα βαθιά αντιλαϊκά μετρά που θέλει να περάσει δεν έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας. Γι' αυτό καταφεύγει στη σκλήρυνση της καταστολής των αγώνων».
Στο πλευρό των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τάχθηκε και τοΕργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (EKA).
Συνεδριάζει επίσης σήμερα εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ - η οποία έχει εκφράσει τη στήριξή της στους εκπαιδευτικούς- προκειμένου να αποφασίσει «για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο».
Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν την Παρασκευή 17/5 -ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων- πανεργατική - πανελλαδική απεργία.
Αλ. Τσίπρας: Η αλαζονεία της κυβέρνησης θα την οδηγήσει σε όλεθρο
Επικίνδυνη για τη δημοκρατία χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αίσθηση αλαζονείας που τη χαρακτηρίζει, θα την οδηγήσει σε όλεθρο.

ICON

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 
«Πρώτο θυμα Μνημονίου είναι η δημοκρατία», παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει μία πολιτική πυγμής γιατί μόνος τρόπος για να υλοποιηθεί η πολιτική της είναι να περιοριστεί η δημοκρατία.
Όσον αφορά τη στάση της έναντι των καθηγητών, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή των μέτρων και να κάνει διάλογο με τους καθηγηγές.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος
 «Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση, που δε στηρίζεται σε καμιά εθνική ή διεθνή νομοθεσία», σχολιάζει η τομεάρχης Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.
Όπως αναφέρει, «αποδεικνύεται πως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι, όπως διατείνεται, η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά η στέρηση και η απαγόρευση του δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν και να αγωνίζονται».
«Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος», συνεχίζει η κ. Ξουλίδου. 
Δ. Κουτσούμπας: Αποκορύφωμα αυταρχισμού
Για «αποκορύφωμα αυταρχισμού» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην προληπτική, όπως είπε, εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών πριν ακόμα λάβουν τις αποφάσεις τους.
Στη διάρκεια ομιλίας του σε σύσκεψη με εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Κουτσούμπας επέρριψε «τεράστιες ευθύνες» στην κυβέρνηση για τη συνολική κατάσταση στην Παιδεία.
Επισήμανε ακόμη πως το ΚΚΕ έχει επισημάνει ότι  το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες στις οποίες είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το κράτος και πρόσθεσε ότι το κίνημα έχει τη δυνατότητα επιλογής των μέσων πάλης και αγώνα που να εξασφαλίζουν τη μαζικότητα και την ενιαία δράση.
Αναφέρθηκε και στις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ, στην προσπάθεια εξασφάλισης των χαρακτηριστικών του αγώνα μακριά από τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι στο επίκεντρο της όλης συζήτησης πρέπει να βρεθεί το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και κάλεσε σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, σε επίκαιρη ερώτησή του ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογραμμίζει ότι η κήρυξη επιστράτευσης των εκπαιδευτικών συνιστά αντιδραστικό κατήφορο που επί της ουσίας «ποινικοποιεί τη σκέψη για απεργία» και ζητεί την άρση της απόφασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου