2009 ακτές, ποσοστό 93,2%, χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής ποιότητας»
Μόλις 6 παραλίες στην Ελλάδα ακατάλληλες για κολύμβηση
Παγκοσμίως διάσημες για την ομορφιά και την καθαριότητά τους, οι ελληνικές παραλίες φέρουν διπλή «βούλα» εγγύησης για την ποιότητά τους.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξέτασε 2.155 ακτές κολύμβησης σε όλη τη χώρα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Οι 2009 ακτές, ποσοστό 93,2%, χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής ποιότητας» με βάση τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα 114 σημεία χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 26, «επαρκούς ποιότητας» και μόλις 6 ακτές, δηλαδή το 0,3%, φέρουν τον χαρακτηρισμό «ανεπαρκούς ποιότητας».
Τα 6 αυτά κολυμβητικά σημεία είναι τα εξής: Μαρίνα Πόρτο Καρράς / Σιθωνία, Δάφνη, Πλαζ Πρόκου – Εθνικό Στάδιο Γυθείου, Αγιά – Κάμπιγκ / Πάτρα, Χώρα – Καμάρα / Άνδρος και Μποζαΐτικα – Αχαΐα. (Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος)
393 Γαλάζιες Σημαίες
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», με 393 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες.
Πρωταθλητές κι εφέτος οι νομοί Λασιθίου Κρήτης, Κέρκυρας και Χαλκιδικής και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και οι Κυκλάδες
Την παγκόσμια πρωτιά ανάμεσα στους 49 συμμετέχοντες απέσπασε και πάλι η Ισπανία, με 511 Γαλάζιες Σημαίες για τις ακτές της και 92 μαρίνες.
Η «Γαλάζια Σημαία» θεωρείται το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο.
Απονέμεται από το 1987 στις ακτές και τις μαρίνες, που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις και 31 αυστηρά κριτήρια.
Μεταξύ αυτών, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, η ποιότητα των νερών κολύμβησης, η περιβαλλοντική διαχείριση και θέματα που σχετίζονται με ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
Είναι ένας θεσμός στον οποίο οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού δίνουν βαρύτητα, όταν επιλέγουν τους προορισμούς για τους πελάτες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου