Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


Ο θίασος Μεγάρου Μαξίμου παρουσιάζει: «Ο πρωθυπουργός και ο καταραμένος ανεργιακός όφις»

Αδιόρθωτοι! Μόνο με αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον θίασο της μερκελιζόμενης κυβέρνησης που, αδυνατώντας να αποκλίνει έστω και ελάχιστα από τα δεσμά των μνημονιακών αφεντικών της, αποφάσισε να στραφεί εξ ολοκλήρου σε ασκήσεις ψευδεπίγραφης αισιοδοξίας, χρησιμοποιώντας το αστείρευτο ταλέντο στο θεατρινισμό και την κοροϊδία, με μετρ του είδους τον αρχηγό της παρέας και φερόμενο ως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Πολυετής η εμπειρία του στον χώρο της κωμωδίας, κορυφαίες οι επιδόσεις του κατά το τελευταίο 12μηνο μέσα στο οποίο πλάκα – πλάκα κατάφερε να εκλεγεί ακόμα και…πρωθυπουργός (άσχετα από την ανυπαρξία συσχετισμού μεταξύ θεσμού και πρακτικών καθηκόντων πλην της υπηρέτησης των ξένων εντολέων του).
Την προηγούμενη εβδομάδα διασκεδάσαμε με εκείνο το πανηγυρικό διάγγελμα που έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με το φιάσκο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ναυάγιο στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, παράταση για το χαράτσι, απολύσεις στο Δημόσιο, διαιώνιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ρυθμίσεις που απευθύνονται σε…ανύπαρκτους πιστωτές πασπαλίστηκαν με την αστρόσκονη της ερχόμενης…»ανάπτυξης» που όμως στην πραγματικότητα ποτέ δεν έρχεται. Πέρα από την αποκάλυψη της διαπραγματευτικής γελοιότητας, οι δημαγωγοί της δήθεν «ανάπτυξης» έσπευσαν εν τω μεταξύ να διαχειριστούν για πολλοστή φορά τις προβλέψεις τους για οικονομική ανάκαμψη που πλέον μεταφέρεται για το 2014 «με μικρό πρόσημο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καζαμίας του είδους Στουρνάρας, παρά τα προηγούμενα φληναφήματα του πολιτικού προϊσταμένου του περί…»απογείωσης από το φθινόπωρο». Στην πραγματικότητα οι πάντες γνωρίζουν ότι τον Ιούνιο έρχονται επιπλέον δυσβάσταχτα δημοσιονομικά μέτρα που, κρίνοντας από το έλλειμα άνω των 800 εκατ. ευρώ του  α’τριμήνου (και όχι…πλεονάσματος, όπως λανσάρει η κυβέρνηση βασισμένη στην αγαπημένη της παράσταση με τίτλο «Ο Καραγκιόζης μάγειρας»), αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δις.
Βασικό χαρακτηριστικό των απανταχού περίγελων, βέβαια, αποτελεί η ανικανότητα συνειδητοποίησης της γελοιοποίησής τους και η ασταμάτητη ροπή τους προς αυτήν, ακόμα και όταν έχουν ξεπεράσει το όριο. Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη η σημερινή ελεεινή παράσταση των κουραστικών πλέον τραγέλαφων. Το προπαγανδιστικό επιτελείο πλασάρει σήμερα τον προϊστάμενό του ως μαχητή της ανεργίας που προαναγγέλλει το…φρενάρισμά της εντός του προσεχούς διαστήματος. Είναι συγκλονιστική η υποκριτική δεινότητα του ανδρός: την ώρα που τα πάντα βουλιάζουν, που η αγορά πνέει τα λοίσθια, που η ύφεση επιταχύνεται αντί να υποχωρεί, ο Σαμαράς μιλάει για…»αντιμετώπιση της ανεργίας». Αν και δεν βρίσκουμε λόγο να ασχοληθούμε σοβαρά με τις μπαρούφες ενός κατ’ εξακολούθηση ανίκανου δημαγωγού, θα ρίξουμε μία σύντομη ματιά στα ψευδοεπιχειρήματά του ούτως ώστε να καταλάβουμε το σουρεαλισμό του σεναρίου στο οποίο βασίζεται:
- «τον Μάρτιο οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις»: το ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε πολλές φορές κατά περιόδους (π.χ. πέρυσι καθόλη την εαρινή και θερινή περίοδο) με την ανεργία όμως κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να θεριεύει. Αυτό συμβαίνει επειδή το ισοζύγιο «απολύσεων – προσλήψεων» δεν καταγράφει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που δεν βρίσκουν δουλειά, καθώς και ευρείες ομάδες εργαζομένων (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι κλπ.), ενώ ευθέως τίθεται το ζήτημα της αναξιοπιστίας των σχετικών στοιχείων του υπουργείου Εργασίας (κοινώς, αποκρύπτονται απολύσεις ή «φουσκώνει» ο αριθμός των προσλήψεων). Εξάλλου, ήδη το Μάρτιο έχουμε και πάλι «μερικές» χιλιάδες επιπλέον εγγεγραμμένων ανέργων, διαψεύδοντας τις ανοησίες περί «θετικού ισοζυγίου απασχόλησης».
- «Θα διατεθούν κονδύλια από το υπ.Εργασίας και το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των ανέργων, την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων»: Δυστυχώς πρόκειται για το γνωστό συνοθύλευμα ημίμετρων που ποτέ δεν έχει αποδώσει στην πράξη. Οι όροι που τίθενται στις επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν (π.χ. απαγόρευση απολύσεων, υποχρεωτική απασχόληση των προσλαμβανομένων για επιπλέον χρονικό διάστημα κλπ.) δεν «σηκώνονται» από το διαλυμένο οικονομικό κλίμα ενώ όταν εμπλέκονται δημόσιοι φορείς (π.χ. αυτοδιοίκηση) προέχει το κομματικό ρουσφέτι (βλ. υπόθεση Κικίλια) και μένει μόνο το ψηφοθηρικό μπάλωμα για ευνοημένους με…ημερομηνία λήξεως. Εξάλλου, από τα απαράδεκτα που ακούγονται περί «μισθών 400 ευρώ» στα σχετικά προγράμματα, συμπεραίνουμε ότι τα προγράμματα αυτά (στο βαθμό που εντέλει θα ισχύσουν) θα λειτουργήσουν ως «πίσω πόρτα» για τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, η οποία προσεχώς αναμένεται να επισημοποιηθεί καθολικά (πιθανότατα ήδη από το 2014).
- «Έρευνα της ICAP σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έδειξε ότι μέσα στο 2013 περισσότερα από τα μισά επενδυτικά σχέδια από τις μισές που σχεδιάζουν επενδύσεις θα το κάνουν με αύξηση των θέσεων εργασίας»:  Στην ίδια την έρευνα αναφέρεται ρητά  ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια «οι ελληνικές επιχειρήσεις παρόλο το αρνητικό οικονομικό κλίμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο προχώρησαν στην πραγματοποίηση επενδύσεων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίων για την ενίσχυση της θέσης τους. Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δις. και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δις. οι οποίες επέτρεψαν τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας.» Είδε κανείς…»βελτίωση στους δείκτες απασχόλησης» παρά την «ωραία» αυτή εικόνα των προηγούμενων δύο ετών; Εξάλλου, οι μισές εταιρείες του δείγματος των 1.085 που απάντησαν μόλις που ξεπερνούν τις 500! Καμία σύγκριση με τις 8.390 του προηγούμενου διαστήματος, πολλώ δε μάλλον όταν (σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας) οι εταιρείες που ρωτήθηκαν έφταναν τις 10.000 (συνεπώς δεν απάντησαν περίπου…9.000)! Συνεπώς από την έρευνα δεν προκύπτει οποιαδήποτε «βελτίωση οικονομικού κλίματος», τουναντίον μάλλον στοιχειοθετείται η αδιαμφισβήτηση αίσθηση περί του αντιθέτου.
Πολύ ασχοληθήκαμε με τα σημερινά προπαγανδιστικά καραγκιοζιλίκια. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ολέθρια: σύμφωνα με το αδιάψευστο στις εκτιμήσεις του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και τη χθεσινή συνέντευξη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη στον ΣΚΑΪ και την Πόπη Τσαπανίδου, η ανεργία θα βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τουλάχιστον μέχρι το 2016 που η χώρα θα εξακολουθεί να κινείται υφεσιακά, ενώ ήδη από τον ερχόμενο Δεκέμβριο η επίσημη ανεργία θα ξεπεράσει το απίστευτο 33%. Όχι βέβαια ότι το 27% στο οποίο βρισκόμαστε τώρα μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμο!
Δυστυχώς, το πρόβλημα παραείναι σοβαρό για να το αφήνουμε στη μοίρα της διαχείρισής του από πολιτικάντηδες τύπου Σαμαρά και του λοιπού μνημονιόδουλου συρφετού. Όσο υπομένουμε τον αβάσταχτο ζυγό της ξεπουληματικής και εκβιαζόμενης πολιτικής συμμορίας, τόσο θα διογκώνονται τα πρωτοφανή κοινωνικά προβλήματα όπως το συγκεκριμένο. Προκλητικά καραγκιοζιλίκια σαν το σημερινό δεν κατευνάζουν, αλλά επιτείνουν την υποβόσκουσα κοινωνική ένταση που σύντομα θα εκφραστεί με ανυπολόγιστα αποτελέσματα.

Μπάμπης ο Ανυπέρβλητος
(ΠΗΓΗ: http://newsmasters.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου