Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ 4.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

«Πράσινο φως» για απολύσεις- εξπρές μέχρι τον Ιούνιο

«Πράσινο φως» για απολύσεις- εξπρές μέχρι τον Ιούνιο
Tου Ηλία Μπενέκου
Οι πρώτοι από τους προς αποχώρηση υπαλλήλους υπολογίζονται σε περίπου 2.000, μάλιστα αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι τον Ιούνιο. «Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Και ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο θα βρεθούν άμεσα ΝΠΙΔ του Δημοσίου στα οποία θα μπει «λουκέτο» και το προσωπικό τους θα απολυθεί, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, στη θέση τους θα προσληφθεί ισάριθμο προσωπικό από τους περίπου 10.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε λίστες αναμονής.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Μανιτάκης απάντησε ότι «σύντομα θα προχωρήσουμε στα πρώτα μέτρα που θα καθορίσουν ένα αριθμό», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «θα προέλθει αποκλειστικά από τις καταργήσεις νομικών προσώπων όπως έχουμε προαναγγείλει».
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, άλλωστε, ο υπουργός, ο κατάλογος των προς κατάργηση Οργανισμών θα είναι έτοιμος μέσα στον Μάιο, έχοντας ως πιλότο την προεργασία που είχε γίνει με τη λεγόμενη λίστα Πάγκαλου. Πρόκειται για περίπου 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περί τους 13.000 υπαλλήλους και οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Ο τρόπος κατανομής και συντονισμού του αριθμού του στόχου που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί, συζητήθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε, το όλο εγχείρημα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, είτε πρόκειται για τις άμεσες αποχωρήσεις υπαλλήλων είτε για το σχέδιο κινητικότητας, τίθεται υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου, το οποίο, μάλιστα, έδωσε χθες το «πράσινο φως» στα νέα οργανογράμματα για τα πέντε τελευταία υπουργεία, Οικονομικών, Παιδείας, Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης. Από αυτά προκύπτει μείωση δομών κατά 40% με 50%, ενώ η δημοσιονομική εξοικονόμηση είναι της τάξεως του 15%. Ωστόσο, η μείωση του προσωπικού δεν είναι σημαντική -όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μανιτάκης- κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα αποτελέσει τον βασικό κορμό των απολύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου