Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


Τετάρτη, 24 Απρίλιος 2013 09:15

Ποντίκι: Ιδιωτικές φυλακές οσονούπω και σεκιούρι αντί της ... ΕΛ.ΑΣ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ποντίκι: Ιδιωτικές φυλακές οσονούπω και σεκιούρι αντί της ... ΕΛ.ΑΣ.
Της φυλακής το... κάγκελο γίνεται εσχάτως, ως απότοκο ενός μπαράζ αποδράσεων, ομηρειών, σπασμωδικών μέτρων καταστολής και περαιτέρω περιστολής των όποιων ελευθεριών και δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι φυλακές να μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε πυριτιδαποθήκες.

Από την άλλη, στο βάθος αρχίζει να φαίνεται βέβαιη η προσφυγή σ’ ένα περιπεπλεγμένο σύστημα ιδιωτικών
«σωφρονιστικών» καταστημάτων, τεχνολογίας κράτησης και επαγγελματιών σεκιούριτι. Για να φτάσουμε όμως εκεί, προϋπόθεση αποτελεί η πυριτιδαποθήκη να εκραγεί, ώστε η φυλακή να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, υπό τις ευλογίες μάλιστα της τρομοκρατημένης από τη βία κοινής γνώμης.
Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, είναι επειδή σας είχαμε προϊδεάσει με αναλυτικό ρεπορτάζ τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με τον στόχο που είχε η πρόταση για τα βραχιολάκια στους έγκλειστους ως μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών. Πριν γυρίσουμε όμως στο παρελθόν, ας δούμε πώς, ενδιαμέσως, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έστρωσαν κι εξακολουθούν να στρώνουν το χαλί στους επιχειρηματίες ανθρωποφύλακες.

Ιδιωτική ασφάλεια
Είναι γνωστές οι απαιτήσεις της τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Αν και ποτέ δεν έγινε ουσιαστική μνεία για ψαλίδι στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο ο Δένδιας, ως προάγγελος της τρόικας, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, περιγράφοντας την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., μίλησε για μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων και δημιουργία ενός σώματος 40.000 ατόμων, αντί των σημερινών σχεδόν 60.000.
Τότε κάποιοι, με δεδομένη την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας και την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. ν’ ανταποκριθεί, μίλησαν για... παραλήρημα του υπουργού. Όμως ο Δένδιας, πριν απ’ όλους, είχε ερμηνεύσει το τοπίο και έσπευδε να ράψει το κουστούμι της Αστυνομίας στα μέτρα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να συρρικνώσει την Αστυνομία στον μέγιστο βαθμό και παράλληλα να διογκώσει τη βιομηχανία της πιστοποιημένης παροχής ιδιωτικής ασφάλειας, η οποία θα βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τα κέντρα πληροφοριών της Αστυνομίας.
Δεν θα είναι λοιπόν η Blackwater που θα έρθει ν’ αναλάβει καθήκοντα φύλακα και ανθρωποφύλακα, αλλά πολλές εγχώριες και ξένες Blackwater που θα «συνδράμουν» το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Αστυνομία προορίζεται να συρρικνωθεί σ’ έναν μηχανισμό το πολύ 40.000 (άλλοι μιλούν ακόμη και για 30.000) υπηρετούντων.
Η αρχή της συρρίκνωσης έχει γίνει με το διετές πάγωμα προσλήψεων και την ποσόστωση στην εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές για κάποια χρόνια. Ίσως μάλιστα να μην απαιτηθεί καν πενταετία, καθώς οι διαφαινόμενες μισθολογικές περικοπές θα οδηγήσουν συντομότερα μεγαλύτερο από τον «προσδόκιμο» αριθμό αστυνομικών στην έξοδο. Θα προηγηθεί βεβαίως η «αναδιάρθρωση» των υπηρεσιών και κυρίως του νέου καθηκοντολογίου, με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. θ’ απαλλαχθεί από πάρεργα, ώστε απερίσπαστη ν’ αφιερωθεί στο έργο της πρόληψης και, κυρίως, της καταστολής.
• Πώς όμως θα κρατήσουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;
• Πώς θα μειώσουν πάνω από 30% το προσωπικό, άρα και τη δημόσια δαπάνη, χωρίς να γίνει έκπτωση στη δημόσια τάξη;
Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός αυτών που θα διατίθενται για την ασφάλεια θα υπερδιπλασιαστεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που μπαίνουν υπό τον μνημονιακό ζυγό, αλλά με δύο παραμέτρους: Η πρώτη ότι θα πρόκειται για εξαιρετικά φθηνό προσωπικό, σε αντίθεση με τους ψαλιδισμένους μόνιμους, και η δεύτερη ότι το κυρίαρχο μέλημά τους δεν θα είναι η ασφάλεια του πολίτη. Αυτή θα προκύπτει – όταν και εάν – ως προϊόν αντανάκλασης από την απασχόληση για την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Όπως σωστά έχετε αντιληφθεί, μπαίνουμε στον αστερισμό των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας...

ΙΕΚ και άδειες
Το χαλί είχε αρχίσει να στρώνεται από την αρχή της κρίσης και τη δεύτερη θητεία Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν καθιερώθηκε η... φοίτηση σε ΙΕΚ όσων ήθελαν να «καταταγούν» στον κλάδο των ιδιωτικών αστυνομικών.
Τότε ψάχναμε να βρούμε ποιων επιχειρηματιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται, παραβλέποντας κι εμείς το βάθος του σχεδιασμού. Η πραγματικότητα άρχισε να αναδύεται στην αυγή του 2012, όταν νομοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση σε ΙΕΚ των άνεργων που επέλεξαν την επαγγελματική αποκατάσταση στις εταιρείες σεκιούριτι. Ως προϋπόθεση θεσμοθετήθηκε η... «φοίτηση» για 105 ώρες, ακόμη και μέσω... Skype (!!!), με τον άνεργο να πληρώνει 350 - 450 ευρώ.
Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος με ερώτηση στη Βουλή, μετά τη «φοίτηση» ο επίδοξος σεκιουριτάς θα πρέπει να πληρώσει άλλα 150 ευρώ για νέες εξετάσεις, ώστε να λάβει τη σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), φορέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης! Τόμπολα...
Εδώ κρύβεται το μυστικό. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού βοηθητικού της κολοβωμένης και φθηνότερης ΕΛ.ΑΣ. και ελεγχόμενου από αυτή προσωπικού, που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 60.000 άτομα: ενώ σήμερα το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 60.000 και είναι ακριβό, με τις νέες αλχημείες θα ξεπεράσει τις 100.000 και θα είναι πάμφθηνο. Κατά την άποψή μας, η προοπτική να επιτραπεί στους σεκιούριτι το δικαίωμα οπλοφορίας και οπλοχρησίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Το δε κράτος θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα από την υποχρεωτική φοίτηση και την υποχρεωτική πιστοποίηση. Μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου