Τρίτη 23 Απριλίου 2013


Κοινωνία & Πολιτισμός

Femen, ή η "Τζιχάντ" σε γυμνόστηθη εκδοχή...

Είναι παντού οι Femen, οι ακτιβίστριες που γυμνόστηθες διαδηλώνουν κατά της καταπίεσης των γυναικών και της πατριαρχικής κοινωνίας. Προκαλούν αντιδράσεις με τον "βάρβαρο" φεμινισμό τους ακόμη και στις ίδιες τις γυναίκες.
Πριν από μερικές μέρες, κάλεσαν σε ιερό πόλεμο μέσου του διαδικτύου για να υποστηρίξουν την Αμίνα Τύλερ, από την Τυνησία. Έδωσαν «γυμνόστηθο παρών» έξω από το παλαιότερο τζαμί του Βερολίνου και στο Παρίσι, έξω από την τυνησιακή πρεσβεία. Στο στήθος τους έγραψαν συνθήματα όπως Free Amina ή Fuck Islamism.
«Ισλαμόφοβικές και «ιμπεριαλίστριες»
"Γυμνές" διαμαρτυρίες για την Αμίνα στο Βερολίνο...
Ποιό ήταν το θανάσιμο ατόπημα της Αμίνας; Ανάρτησε γυμνές φωτογραφίες της από τη μέση και πάνω στο διαδίκτυο με τη φράση το «σώμα μου μου ανήκει». Κι όταν ένας ακραίος ισλαμιστής ιεροκήρυκας ζήτησε τη θανάτωσή της δια λιθοβολισμού, οι γυναίκες Femen κάλεσαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι η Αμίνα έδειξε ικανοποιημένη για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που όμως ξεπέρασαν τα όρια, όπως είπε, με το κάψιμο σημαιών με στίχους από το Κοράνι. «Προσβλήθηκαν όλοι οι Μουσουλμάνοι» δήλωσε η Τυνήσια, που τώρα φοβάται για τη ζωή της. Η ακρότητα των δράσεων των Femen και τα προκλητικά συνθήματα σε πανό και στο σώμα τους προκαλούν αντιδράσεις και σε άλλες πιο μετριοπαθείς μουσουλμάνες. Μετά την «τζιχάντ» σε γυμνόστηθη εκδοχή δημιουργήθηκε μια ομάδα ονόματι Γυναίκες Μουσουλμάνες εναντίον των Femen που μέσω του facebook τις χαρακτήρισαν «ισλαμόφοβικές και «ιμπεριαλίστριες».
«Βάρβαρος φεμινισμός»
...και στο Μιλάνο
Ακόμη και η λογοτέχνης και δημοσιογράφος Χιλάλ Σεζγκίν απορεί. «Μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν το 2013 να υπάρχει ακόμη αυτή η χονδροειδής και απλοϊκή μορφή φεμινισμού. Όταν έπαιρνα μέρος στο κίνημα, αρχές του 90, κάναμε δράσεις με θέμα τις ιερόδουλες. Ήδη από τότε αναρωτιόμασταν πώς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να καπελώσουμε τις γυναίκες ή τις στιγματίσουμε. Ο σύγχρονος φεμινισμός αντιπαρατίθεται σε συγκεκριμένα γυναικεία προβλήματα και στο μεταξύ η αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών είναι κεκτημένο», υποστηρίζει η Σεγκίν που απορρίπτει τα ισλαμοφοβικά κλισέ των Femen με τη μαντηλοφορημένη καταπιεσμένη γυναίκα από τη μια και την δήθεν ελευθερία της δυτικής γυναικείας γυμνής σάρκας από την άλλη.
Κανένας συμβιβασμός
Femen και σε γερμανικές αγκαλιές...
Βέβαια η οργάνωση των Femen, που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία πριν 5 χρόνια, υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της. Η λέξη συμβιβασμός δεν της λέει τίποτα. Θέλει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ανεξάρτητα από το αν προκαλεί οργή με τις δράσεις της. Η γυναικεία καταπίεση είναι γυναικεία καταπίεση και πρέπει να καταπολεμηθεί με τον ίδιο τρόπο παντού, είναι η βασική ιδέα των Femen, που ερημνεύουν τις αντιδράσεις των μουσουλμάνων ομόφυλών τους με τους στενούς δεσμούς τους με την οικογένεια και το κοινωνικό τους περιβάλλον.
Jennifer Fracyek/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Στ. Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου