Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


Γαλλία: Επεισόδια και δακρυγόνα μετά την έγκριση του γάμου ομοφυλοφίλων

Baby Products
Source credible suppliers in China, Hong Kong & Asia. Free services.
www.hktdc.com
Ομάδες διαφωνούντων διαδηλωτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά την έγκριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών (Vid)
Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο Ανβαλίντ του Παρισίου, το βράδυ της Τρίτης, μετά την τελική υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Ομάδες συγκεντρωμένων που αντιτίθενται στο νέο νόμο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας στους αστυνομικούς μπουκάλια και μεταλλικές μπάρες οι οποίοι και απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψη χημικών.
Ο "γάμος για όλους" είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα από το 1981  και μετά. Αποτελεί επίσης  μια βασική θέση και υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων.
Το 1981, η κατάργηση της θανατικής ποινής από τον τότε πρόεδρο και πολιτικό μέντορα του Ολάντ, Φρανσουά Μιτεράν, είχε διχάσει τη χώρα.
Με την αντίθεση στον "γκέι", όπως τον αποκαλούν οι διαδηλωτές, γάμο (τον οποίο εμφανίζεται σταθερά να υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων) εκφράζεται και η "δυσφορία" εναντίον του Φρανσουά Ολάντ.
Στα συνθήματα των αντιδιαδηλώσεων δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσει κανείς εάν στόχος είναι οι γάμοι ομοφυλόφιλων ή ο Γάλλος πρόεδρος.
Η διαμάχη επισφραγίστηκε στο Παρίσι τη νύχτα μετά το τελικό "ναι" της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) δεν είχαν απομακρυνθεί οι συγκεντρωμένοι στο Ανβαλίντ και ομάδα πιο "θερμόαιμων" άρχισε να επιτίθεται φραστικά αρχικά στην αστυνομία και στη συνέχεια πετώντας μπουκάλια και αντικείμενα.
H κλιμάκωση ήρθε όταν οι συγκεντρωμένοι πήραν μεταλλικές μπάρες και ξύλα από κοντινό εργοτάξιο και η αστυνομία γρήγορα απάντησε με δακρυγόνα.
Σε μια ψηφοφορία που θεωρήθηκε ιστορική και ύστερα από αρκετές ημέρες σκληρών συζητήσεων, ο νόμος που νομιμοποιεί τον γάμο και την υιοθεσία παιδιών για τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων πέρασε με 329 ψήφους υπέρ και 229 κατά.
Απορρίφθηκε όμως το σχέδιο που θα επέτρεπε στα ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών, να συμμετέχουν σε προγράμματα τεχνητής γονιμοποίησης και το οποίο θα κατατεθεί ξεχωριστά αργότερα εντός του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου