Την πόρτα της εξόδου του Δημοσίου θα διαβούν περίπου 6.000 συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονται μεπροσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και η εκδίκαση των υποθέσεών τους παραμένει εκκρεμής.
Ειδικότερα, απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει τη διαγραφή τους από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων του Δημοσίου πορίζοντας παράλληλα ρητά, «να μη γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους».
Οι συμβασιούχοι απομακρύνονται άμεσα δηλαδή και δυνατότητα επιστροφής θα έχουν εφόσον και αν το κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια.
Στην περίπτωση δε που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει η απόφαση και συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, και σε αυτό το πλαίσιο ορίζεται ότι θα υπάρξουν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Νομοθετική ρύθμιση
Υπενθυμίζεται ότι τη διαδικασία για αυτοδίκαιη άρση των ασφαλιστικών μέτρων ή των προσωρινών διαταγών προέβλεψε νομοθετική ρύθμιση του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις έπρεπε να έχουν εκδικαστεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013, διαφορετικά έπαυαν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα και οι προσωρινές διαταγές.
Η νομοθετική ρύθμιση είχε προωθηθεί προκειμένου να μπει φρένο στην πρακτική των συνεχών αναβολών που έπαιρναν με διάφορες δικαιολογίες οι προσφεύγοντες συμβασιούχοι, οι οποίοι με τις αγωγές επιδίωκαν τη μονιμοποίησή τους. Στόχος ήταν, εξάλλου, να κριθούν ταχύτατα οι υποθέσεις και όσοι απομακρυνθούν να προσμετρηθούν στον αριθμό απολύσεων που προβλέπεται από το μνημόνιο.
Είχε προηγηθεί ο Μιχελάκης
Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια απόφασης υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, με την οποίακαλούσε τους δημάρχους να μη στηρίζουν τους συμβασιούχους με τις νομικές υπηρεσίες των δήμων, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις. Στην εγκύκλιο αναφερόταν συγκεκριμένα: «Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν, για την προάσπιση των συμφερόντων τους.»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιχελάκης ζητούσε από τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων να κινήσουν τις διαδικασίες περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών σε περιπτώσεις που εντοπίζεται μη εξάντληση των ένδικων μέσων από πλευράς δήμων.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, δεν είναι τυχαίο το ότι ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται να υπογράψει εγκύκλιο με την οποία δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων σε φορείς των δήμων με πρώτο «θύμα» τον «Αθήνα 9.84″, καθώς πολλοί συσχετίζουν τη στάση του με την προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει στην έξοδο εργαζόμενους και στα ΝΠΙΔ και τις επιχειρήσεις των δήμων στο πρότυπο της μείωσης του προσωπικού στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου