Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Δημοσκόπηση: Άνετο προβάδισμα 5 μονάδων για ΣΥΡΙΖΑ.

pic-0-norm.jpg
Με διαφορά 5 μονάδων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, στην πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το tvxs.gr. 
 
Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 54%, έναντι του 28% της ΝΔ. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 25% των ερωτηθέντων, ενώ βασικό κριτήριο ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση. 
 
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 21%. 
 
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6%, ελαφρώς ενισχυμένη συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκοπηση για το tvxs.gr, όπου συγκέντρωνε 7%.
Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%. Και τα τρία αυτά κόμματα παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους. (Στην προηγούμενη δημοσκόπηση για το tvxs.gr, οι ΑΝ.ΕΛ συγκέντρωναν 4,6%, το ΚΚΕ 4,1% και το ΠΑΣΟΚ 3,3%).
 
Εκτός Βουλής, δημοσκοπικά, μένει η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,6%.  Στο 1,8% οι Οικολόγοι Πράσινοι, ποσοστό που ξεπερνά το αντίστοιχο της ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΛΑ.ΟΣ συγκεντρώνει το 1,1%.
 
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
 
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την κατανομή δηλαδή των ποσοστών των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,3% έναντι της ΝΔ η οποία συγκεντρώνει το 27,2%. Έτσι διευρύνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 5,1 μονάδες.
 
Σε ό, τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 22% σκέφτεται να ψηφίσει ΝΔ, 16% ΣΥΡΙΖΑ, 12% ΑΝ.ΕΛ 10% ΠΑΣΟΚ, 8% ΔΗΜΑΡ και 5% Οικολόγους Πράσινους.
Παράσταση νίκης και εξάντληση τετραετίας
 
Το 54% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28% εκτιμά πως «νικήτρια» θα αναδειχθεί η ΝΔ. Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr έναν μήνα πριν, το τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν στο 48% και της ΝΔ στο 32%.
 
Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 43%.
 
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
 
Ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αν. Σαμαράς με ποσοστό 36%. Τον Αλ. Τσίπρα προτιμά το 29%, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 30% των ερωτηθέντων.
 
Προτιμότερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές
 
Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Οι περισσότεροι (25%) θεωρούν προτιμότερη μία τέτοια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 13%, έναντι του 11% που επιθυμεί αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ άλλη κυβέρνηση επιλέγει το 17%. 
 
Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις
 
Την υψηλότερη συσπείρωση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 60%, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ εκτιμάται στο 54%. Πολύ χαμηλότερο το ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, με μόλις 22%.
 
ΠΗΓΗ.http://arouraios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου