Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα κουρέψεις το χρέος σου σε καταναλωτικά και πιστωτικές.


Πώς θα κουρέψεις το χρέος σου σε καταναλωτικά και πιστωτικές
Badbanks, στην καρδιά των… goodbanks, φτιάχνουν οι τράπεζες. Στην Τράπεζα της Ελλάδας, κοινοποιήθηκαν αργά την Παρασκευή τα σχέδια για τη δημιουργία ειδικών διευθύνσεων που θα ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, θα προωθηθεί και το «κούρεμα» οφειλών από καταναλωτικά και πιστωτικές ανάλογα όμως με το προφίλ του κάθε πελάτη


Της Έφης Καραγεώργου.
Τα σχέδια τους για την δημιουργία των διευθύνσεων που θα ρυθμίζουν τα «κόκκινα» δάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις θα προχωρούν και σε «κούρεμα» οφειλών,  κατέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alphaκαι Eurobank. Και περιμένουν το «πράσινο φως»  από τις αρμόδιες αρχές για να αρχίσουν τις ρυθμίσεις, που θα είναι «κομμένες» στα μέτρα και στα εισοδήματα του κάθε πελάτη.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις που διατυπώνουν είναι και το «κούρεμα» οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Στις κατηγορίες αυτές από τον ανατοκισμό και τους τόκους υπερημερίας (λόγω και των ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων)  οι οφειλές έχουν διογκωθεί σημαντικά. Δηλαδή οι τόκοι  κεφαλαιοποιούνται λόγω καθυστέρησης στην  πληρωμή των δόσεων.  Προτείνουν λοιπόν «ψαλίδισμα» της συνολικής οφειλής κατά 25% με 30%.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το  «κούρεμα» είναι η προσημείωση ακινήτου.
Ήδη μεγάλη τράπεζα  με εσωτερική εγκύκλιο έχει ενημερώσει το δίκτυο της για «κούρεμα» της συνολικής  οφειλής  που προέρχεται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες κατά 25%, αφαιρώντας ουσιαστικά τα ποσά των ανατοκισμών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 25% «κουρεύεται» στη λήξη της νέας σύμβασης που θα υπογράψει ο δανειολήπτης, αφού το δάνειο θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά για όσο χρόνο προβλέπει η σύμβαση,  για να τύχει της ευνοϊκής μεταχείρισης ο δανειολήπτης. Διαφορετικά δεν ισχύει το «κούρεμα».
Σημειώνουμε ότι πλέον τα «κόκκινα» καταναλωτικά έχουν ξεπεράσει το 40%. Στο θέμα των καθυστερήσεων έδωσαν έμφαση οι διοικήσεις της Εθνικής και της AlphaBank, στις τηλεδιασκέψεις με ξένους αναλυτές, που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Ειδικότερα η ΕΤΕ ανέφερε ότι ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νέα υπερδιεύθυνση διαχείρισης των επισφαλών δανείων της. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν και τα στελέχη της AlphaBank.  Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη στο σύνολο της αγοράς οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 35% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, δηλαδή στα 77δισ ευρώ (συνολικά υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων 220δισ ευρώ). Και όπως παραδέχονται «φως» (δηλαδή σταθεροποίηση των κόκκινων δανείων) θα αρχίσει να φαίνεται μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Τέλος σημειώνουμε ότι η δημιουργία αυτών των υπερδιευθύνσεων που θα αναλάβουν την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι μνημονιακή δέσμευση και θα πρέπει οι τράπεζες να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο τον Ιανουάριο του2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου