Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ετσι θα σωθούν τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς

Ετσι θα σωθούν τα σπίτια από τους πλειστηριασμούς
Επειδή τα νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε μία κατάσταση, όπου χωρίς δική τους επιλογή, δεν διαθέτουν πλέον τα εισοδήματα για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει,η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την ελάφρυνσή τους, που θα είναι προς όφελος και των τραπεζών.
Μεταξύ άλλων προτείνει να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και εμπόρων, να υπάρξει μέριμνα για ιδιαίτερα ευαίσθητες κατηγορίες δανειοληπτών, να καθιερωθεί το δικαίωμα του οφειλέτη, όταν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις εύλογες ανάγκες του ή τις δυνατότητες αποπληρωμής, να πωλήσει την κατοικία του, αγοράζοντας μία χαμηλότερου κόστους.
Να αποκατασταθεί το αρχικό επιτόκιο του στεγαστικού δανείου σε όσες περιπτώσεις οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες την διαπραγματευτική αδυναμία του οφειλέτη, επέβαλαν ρυθμίσεις με αύξηση του επιτοκίου αυτού και να περιοριστεί η αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων της προηγούμενης δεκαετίας σε μία τετραετία και απαλλαγή από το υπόλοιπο.
Τις προτάσεις αυτές τις κατέθεσε διότι θεωρεί βέβαιo ότι πολλά από αυτά τα νοικοκυριά δεν πρόκειται να αποκτήσουν τα εν λόγω εισοδήματα σε ορατό χρονικό ορίζοντα, στη διάρκεια της αποπληρωμής των δανείων. Ακόμη περαιτέρω, όμως, χάνουν εντέλει το κίνητρο να αποπληρώνουν τα υπερτιμημένα, σε σχέση με την αξία της χρήσης τους, στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, να αποπληρώνουν για πιστώσεις που διαφαίνεται ότι ποτέ δεν θα καταφέρουν να εξοφλήσουν. Αυτή είναι για πολλούς πια δανειολήπτες η νέα πραγματικότητα.
Ομως η πρόταση που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η προσαρμογή των ενυπόθηκων και εξασφαλισμένων δανείων στην αξία των ακινήτων. Αν ανατρέξει κανείς στα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ για την πορεία των τιμών των ακινήτων θα διαπιστώσει ότι επισήμως έχουν υποχωρήσει κατά 32% από τα υψηλά του 2008. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα το 2008 στην τιμή των 255.000, σήμερα η αξία του διαμπρφώνεται σε 176.750 ευρώ

πηγή πίνακα: moneyonline.gr
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι εξαιτίας της μείωσης των αξιών των ακινήτων, πολλά ενυπόθηκα δάνεια δεν έχουν στην πραγματικότητα αντίστοιχη εξασφάλιση. Πολλοί δανειολήπτες, εξάλλου, μπροστά στην αδυναμία που βρίσκονται, χάνουν το κίνητρο εξυπηρέτησης των δανείων αυτών, όταν το ύψος των οφειλών από αυτά υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν πληρώσουν την αξία του σπιτιού τους και πάλι κινδυνεύουν να το χάσουν.

Είναι γι' αυτό προς το συμφέρον όλων, πρωτίστως των πιστωτικών ιδρυμάτων, να προσαρμοστούν οι ενυπόθηκες απαιτήσεις στην πραγματική αξία των ακινήτων, ώστε να στηριχθεί η ικανότητα των κατόχων τους να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Αν παρασχεθεί η προοπτική αυτή, θα αποτραπεί μία περαιτέρω κατάρρευση των αξιών των ακινήτων και κατ' επέκταση και η απαξίωση των ασφαλειών των τραπεζών.Είναι, γι' αυτό, η κατάλληλη στιγμή να καθιερωθεί η αρχή της ευθύνης του δανειολήπτη μέχρι την εξασφάλιση, που το ακίνητο πραγματικά προσφέρει στο δανεισμό που έλαβε για την αγορά του .πηγη.http://www.fpress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου