Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Μειώσεις μισθών 7% στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει το ΔΝΤ

Ανοικτό μένει το θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει νέες μειώσεις 7% για φέτος και 1,5% το 2014, συνολική πτώση 20% από το 2010
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα και συντάξεις αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στις ομαδικές απολύσεις και γενικότερα στο εργατικό δίκαιο, όπως στο πεδίο των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης.
Η έκθεση αξιολόγησης του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα περιγράφει, σύμφωνα με Τα Νέα, ένα νέο πεδίο στα εργασιακά, συμπλέοντας με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει πως, παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και το κόστος των απολύσεων, η εργατική νομοθεσία παραμένει "ιδιαιτέρως άκαμπτη" στην Ελλάδα ιδιαίτερα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα διερευνήσει τις "απαιτούμενες αλλαγές" ώστε να νομοθετήσει τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", τόνισε πως "δεν έχουμε καμία δέσμευση για αυξομείωση ποσοστών ομαδικών απολύσεων, αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπονήσει μέχρι τον Νοέμβριο μελέτη για τις πρακτικές σε άλλες χώρες και να καταθέσει προτάσεις για αλλαγές εάν χρειαστεί".
Στην ίδια χρονική τροχιά θέτει το Ταμείο και την αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας, εγείροντας διάφορα ζητήματα όπως παρεμβάσεις στον τομέα της προσωρινής απασχόλησης, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενη μείωση του μισθού εισόδου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στη ναυτιλία (ατομικές συμβάσεις κ.α.) ώστε να εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση της ευελιξίας.
Παρεμβάσεις αναμένονται και στον κλάδο των νέων δικηγόρων, για τους οποίους επισημαίνει ότι εφόσον απασχολούνται σε ιδιωτική επιχείρηση, δεν πρέπει να καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό.
Ανοικτό μένει το θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, καθώς το Ταμείο προβλέπει νέες μειώσεις 7% για φέτος και 1,5% το 2014, συνολική πτώση 20% από το 2010.
Το Ταμείο δίνει επίσης έμφαση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα ασφαλιστικά Ταμεία που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τον Νοέμβριο.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας την Τετάρτη στον Σκάι, διαβεβαίωσε πως "δεν πρόκειται να μειωθεί καμία σύνταξη", προσθέτοντας ωστόσο πως "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξορθολογίζουμε το σύστημα όπου χρειάζεται".
Ως το 2016 η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σταδιακά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, ενώ υπό υπό αναμόρφωση τίθεται και το σύστημα των προνοιακών επιδομάτ
ΠΗΓΗ. http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου