Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Απο σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - ποιοί δικαιούνται το επίδομα


Διευρύνονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – 25% προκαταβολή με την υποβολή αίτησης.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου




Αυξημένο κατά 25% θα είναι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Η αρνητική απάντηση της τρόικας στη μείωση το ειδικού φόρου κατανάλωσης οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου αφενός να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, αφετέρου να αυξηθεί το ποσό κατά 25%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι αυξάνονται σε 580.000 από 500.000 που ήταν την περυσινή περίοδο, ενώ το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα ανέλθει στα 0,35 ευρώ από 0,28 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Για τους δικαιούχους του επιδόματος η τελική λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί κάτω του 1 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στην τιμή που ίσχυε πριν από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2012. Δηλαδή, με βάση τα εισοδήματα του 2012 θα προκύψουν οι δικαιούχοι. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξεδόθη χωρίς την έγκριση της τρόικας. Με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κάποιος που έχει διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Α΄ ζώνη στην Κοζάνη θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 700 ευρώ από 560 ευρώ.
Αλλος δικαιούχος κατοικίας 100 τ.μ. στον νομό Ιωαννίνων θα λάβει φέτος επίδομα 525 ευρώ από 420 ευρώ. Ο συγκεκριμένος, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα, θα λάβει και προκαταβολή 131,25 ευρώ.
Σύμφωνα με παράγoντες της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται από σήμερα προς 1,27 ευρώ το λίτρο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 1,33 ευρώ σε νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, δικαιούχοι του πετρελαίου είναι: 1. Εισοδηματικά κριτήρια
• Αγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).
• Εγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
• Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. 2. Περιουσιακά κριτήρια
• Αγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).
• Εγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).
• Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000 cc, έναντι των 2.000 cc που ίσχυε. 3. Ποσό επιδότησης
• Αυξάνεται στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα. 4. Τρόπος χορήγησης
• Προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται εφόσον υποβληθούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους. Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της κάθε αίτησης με τα απαιτούμενα στοιχεία, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο αιτών πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα δίνει εντολή για την καταβολή του σχετικού ποσού.
Ενοικιαστές
Η προκαταβολή όπως και οι υπόλοιπες δόσεις (ανάλογα με την κατανάλωση του πετρελαίου) θα καταβάλλονται στον δικαιούχο το αργότερο σε 10 μέρες από την αίτηση. Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και όσοι ενοικιάζουν ακίνητα και δικαιούνται προκαταβολή.
Συγκεκριμένα, θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στη Γενική Γραμματεία συμπληρώνοντας επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του. Τα στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ του διαχειριστή και στον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής του πετρελαίου (αφορά στις δόσεις).




πηγη.http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου