Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Παραλογισμός: Χωρίς επίδομα θέρμανσης 150.000 φοιτητές!


Χωρίς επίδομα θέρμανσης αφήνει η κυβέρνηση 150.000 φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος εξαιρεί από τους δικαιούχους όλα τα φυσικά πρόσωπα που αναγράφονται ως προστατευόμενα μέλη στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με συνέπεια να μην έχουν το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος και τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.
Είναι προφανές ότι ο αποκλεισμός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή για να μη διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους δύο φοιτητές στη Λάρισα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με ένα μαγκάλι.
Η αιτία του κακού είναι η παράγραφος 3, στο άρθρο 1 της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης εξαιρούνται:
1. Όλα τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι ανήλικα
2. Όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής
3. Όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών και εφόσον είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία
Προς τι η εξαίρεση; Ουδείς γνωρίζει. Το πρόβλημα μεταφέρθηκε δια της γνωστής οδού του Twitter του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων ο οποίος περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι θα μεταφέρει το πρόβλημα. Μέχρι τότε, θα συμβαίνει το εξής παράλογο.
Ο γονιός θα πρέπει να πληρώνει προς 1,3 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι που σπουδάζει το παιδί του παρά το γεγονός ότι πληροί όλα τα κριτήρια (περιουσιακά και εισοδηματικά) για να εισπράξει το επίδομα.
Μοναδική αιτία, αποτελεί το γεγονός ότι το διαμέρισμα δηλώθηκε στο όνομα του παιδιού που σπουδάζει. Αν το παιδί έκανε δική του χωριστή δήλωση (πχ γιατί θα εισέπραττε ένα ενοίκιο) και δήλωνε ως κύρια κατοικία το σπίτι που νοικιάζει στη φοιτητούπολη, τότε θα μπορούσε να εισπράξει και το επίδομα θέρμανσης. Φανταστείτε ότι σε πόλεις όπως η Πάτρα, εναλλακτική λύση από το πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού δεν υπάρχει.
Τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο γονιός; Ή να πληρώσει το πανάκριβο πετρέλαιο ή να στραφεί στο ρεύμα το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη πιο ακριβή λύση.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Άγγελος Πατσιάς: Ο δάσκαλος που φτάνει μέχρι εκεί που δεν μπορεί


Άγγελος Πατσιάς: Ο δάσκαλος που φτάνει μέχρι εκεί που δεν μπορεί
“Φτάσε όπου δεν μπορείς”. Με αυτή τη φράση, ο Καζαντζάκης - στο βιβλίο του “Αναφορά στον Γκρέκο” - προτρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και τους φόβους, που μας κρατάνε στάσιμους. Η φράση αυτή χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής ενός συνανθρώπου μας.
Ο Άγγελος Πατσιάς, θα μπορούσε να είναι απλά ένας εργαζόμενος σε κάποιο σχολείο της χώρας. Επιλέγοντας να παραλαμβάνει κάθε τέλος του μήνα τo μισθό του, έχοντας εκτελέσει κατά γράμμα τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Ο Άγγελος, όμως, έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό. Πριν από μερικά χρόνια, έφτασε σε ένα σχολείο στο ορεινό σύμπλεγμα του Ρεθύμνου. Εκεί, αφού ταλαιπωρήθηκε για αρκετή ώρα μέχρι να εντοπίσει τον προορισμό του - δεν υπήρχαν ταμπέλες -, τελικά έφτασε στο σωστό μέρος....Και, αντί να περιμένει το τέλος του μήνα, ξεκίνησε από τις αρχές του. Βάζοντας χρήματα από την τσέπη του και προσωπικό χρόνο, έχτισε το όνειρό του.
“Βρεθήκαμε τρεις άνθρωποι στο Φουρφουρά. Το ορεινό χωριό του νομού Ρεθύμνου. Και οι τρεις δάσκαλοι, νέοι σε ηλικία. Συντονιστήκαμε στον τρόπο, που θέλαμε να κατασκευάσουμε και να διορθώσουμε το σχολείο, στο οποίο είχαμε πρωτοδιοριστεί. Ήταν θέμα χρόνου να γίνουν όλα. Καταβάλαμε πολύ προσωπικό χρόνο και προσπάθεια. Αγοράσαμε ακόμα και χρώματα και το βάψαμε για να μπορέσει να γίνει αυτό, που είναι σήμερα”, περιγράφει ο νεαρός δάσκαλος στο δημοτικό του Φουρφουρά.

"Το επάγγελμα του δασκάλου θέλει τρέλα"

“Θέλαμε να φτιάξουμε το περιβάλλον μας. Ένα όνειρο και μία τρέλα μαζί. Το επάγγελμα του δασκάλου άλλωστε, θέλει και τρέλα”, συμπληρώνει ο Άγγελος.

"Το στοίχημα είναι να κατέβεις από το θρόνο του εκπαιδευτικού"

Ο ίδιος έβαλε ένα στοίχημα: Να κατέβει από το θρόνο του εκπαιδευτικού, που όλοι γνωρίζαμε. Του εργαζόμενου εκείνου, ο οποίος ήταν συνήθως αυστηρός και απρόσιτος στα περισσότερα παιδιά. Έτσι, μαζί με τους δύο συναδέλφους του, δημιούργησε ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα.
“Θέλαμε το σχολείο να είναι ανοικτό στην κοινωνία. Να της διδάσκει και να διδάσκεται από αυτήν. Όλες οι δράσεις έπρεπε να είναι προσανατολισμένες προς τη φύση, κάτι που είχε εκλείψει από την εκπαίδευση. Ψάχναμε τρόπους, ώστε το κάθε παιδί να μπορέσει να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του και να αποκτήσουμε ένα σχολείο, όπου το παιχνίδι θα είναι θεμιτό και επιτρεπτό”.
 

Οι μαθητές έγιναν δημοσιογράφοι

Μία από τις καινοτομίες, που εφάρμοσε ο Άγγελος Πατσιάς, ήταν το μουσείο προφορικής ιστορίας. Τα παιδιά έκαναν συνεντεύξεις με κατοίκους, ως ανερχόμενοι δημοσιογράφοι, μαθαίνοντας στοιχεία για την ιστορία του τόπου.
“Συντηρήσαμε μία ιστορία, που θα χανόταν όταν πέθαιναν αυτοί οι άνθρωποι. Οργανώσαμε ένα δίκτυο σχολείων της περιοχής, κόντρα στην προκατάληψη ότι το σχολείο είναι ένας κλειστός χώρος. Για παράδειγμα, όλα τα σχολεία της περιοχής μπήκαν στη διαδικασία να μάθουν την τέχνη της σαπωνοποιίας”, λέει ο δάσκαλος.
Σε όλα αυτά, βέβαια, είχε άξιο συμπαραστάτη τον εαυτό του. Και, φυσικά, τους συναδέλφους και κατοίκους της περιοχής του.
 

"Μάθαμε να ασβεστώνουμε μόνοι το σπίτι μας"

“Οι γιαγιάδες μετά την κατοχή έφεραν ως σημάδι υπερηφάνειας να ασβεστώνουν το σπίτι μόνες τους κι ας είχε γίνει μακελειό γύρω τους. Επίσης, φρόντιζαν να είναι καθαρός ο δρόμος μπροστά από το σπίτι τους. Δεν περίμεναν ποτέ να το κάνει κάποιος άλλος για εκείνες. Πάντα, προσπαθούσαν να ασβεστώσουν το σπίτι μόνες τους. Έτσι ακριβώς κάναμε κι εμείς εδώ”, σημειώνει εμφατικά ο Άγγελος.
“Το γυρίσαμε στην κοινοτική επιχειρηματικότητα, ψάχνοντας τρόπους να αρωματίσουμε το λάδι και να του δώσουμε ξεχωριστή αξία. Το αρωματίσαμε, το συσκευάσαμε και το χαρίσαμε στους χωριανούς, δίνοντάς του αξία, με την προσθήκη ενός βοτάνου και μίας ευπαρουσίαστης συσκευασίας”.
Στο δημοτικό του Φουρφουρά, υπάρχει χώρος για πολύ θέατρο, πολλή μουσική, ενταγμένα στην καθημερινότητα των μαθητών και των δασκάλων. “Έχουμε τον μπαξέ μας, τις κότες μας, το μετεωρολογικό μας σταθμό. Μάλιστα, ορισμένα κομμάτια μαθημάτων έχουν μεταφερθεί στην πράξη, μαθαίνοντας να παρατηρούμε τα καιρικά φαινόμενα”.
 
Θέλοντας να αλλάξει τον αποστειρωμένο, όπως τον χαρακτηρίζει, χώρο του σχολείου, ο Άγγελος Πατσιάς έφτιαξε μαζί με όλα τα άλλα και ένα πειρατικό νησί. Εκεί, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Φτιάχνοντας κατασκευές με υλικά, που βρίσκουν στη φύση.
Βέβαια, όπως κάθε καινούργια και καινοτόμα προσπάθεια, έτσι κι αυτή, συνάντησε τη συνεσταλμένη αντιμετώπιση των κατοίκων. Στην αρχή τουλάχιστον...
“Κάποιοι ήταν λίγο επιφυλακτικοί. Όταν ξεκινούσαμε τη διαδικτυακή τηλεόραση, έρχονταν οι γονείς και με ρωτούσαν τι είναι αυτό. Ενδιαφέρονταν να μάθουν, δεν το απέρριπταν όλο αυτό. Τώρα, όμως, υπάρχει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και ξέρουν όλοι τα τα κίνητρά μας, και ότι αγαπάμε τα παιδιά”.
 
“Η σχέση μας μαζί τους είναι πολύ ισότιμη. Τους συμπεριφερόμαστε με ευγένεια και μας συμπεριφέρονται με ευγένεια. Τους συμπεριφερόμαστε με τρέλα, μας συμπεριφέρονται με τρέλα. Μιλάμε μαζί τους με τα μάτια τώρα πια. Στο πλαίσιο της ισότιμης αυτής σχέσης, κάναμε φέτος ένα summer hill, συζητώντας για ό,τι αφορά το σχολείο. Κανόνες και θέματα, παρεμβάσεις για το σχολείο τέθηκαν σε ψηφοφορία”, λέει ο Άγγελος.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ψήφος όλων είναι η ίδια. Του δασκάλου και ενός μαθητή της πρώτης δημοτικού. Τα παιδιά μπορούν με την ψήφο τους να αλλάξουν όλη τη λειτουργία του σχολείου. “Επαναφέρουμε δραστηριότητες, που είχαμε καταργήσει, και μαθήματα επιλογής, τα οποία είχαμε αλλάξει με άλλα, καθώς βλέπουμε ότι τα παιδιά ζητούν να γίνει και είναι κάτι, που τα ευχαριστεί”.
Ο Άγγελος, όπως μας είπε, δεν είχε ποτέ στο μυαλό του να γίνει δάσκαλος. Μικρός ήθελε να γίνει... παπάκι (!), αργότερα παπάς. Κι όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει, στο λύκειο πια, κατάλαβε...
“Ο πατέρας μου ήταν καθηγητής στη Δράμα. Μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί είχε το πρότυπο του αντισυμβατικού εκπαιδευτικού. Ασυναίσθητα, μου δημιουργήθηκε κι εμένα μία τέτοια επιθυμία, να γίνω σαν αυτόν. Έτσι κι έγινε”.
 
Σήμερα, στα 28 του, ζει μόνιμα στο Φουρφουρά. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, διορισμένη κι εκείνη σε χωριό των Ζωνιανών. Λίγο αργότερα, ήρθε στον κόσμο το παιδί τους. Κι όπως λέει ο ίδιος, δεν του λείπει τίποτα. “Είναι σημαντικό να είσαι χαρούμενος κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Υπάρχει μία ισορροπία μέσα μου. Τώρα, με το μωρό, θα ήθελα να πάω στη Δράμα, όπου μεγάλωσα. Δεν ξέρω αν θα το κάνω. Για την ώρα νιώθω ότι έχω δύο σπίτια και δύο πατρίδες και η ψυχή μου είναι μοιρασμένη στα δυο”.
Κι αν επιλέξαμε να μιλήσουμε με τον Άγγελο, δεν το κάναμε μόνο επειδή είναι ένας ξεχωριστός δάσκαλος. Ο δάσκαλος, που ίσως οι περισσότεροι θα θέλαμε να έχουμε στα παιδικά μας χρόνια. Είναι κι επειδή ο άνθρωπος αυτός έπεσε στη χύτρα της αισιοδοξίας, όντας ακόμα μικρός. Είναι επειδή έχουμε ανάγκη να ακούσουμε κάποιον με θετική θεώρηση των πραγμάτων. “Παρά τα προβλήματα, ανεβαίνουμε το βουνό και πάμε. Δεν μένουμε πίσω. Φέτος, είμαστε πέντε δάσκαλοι. Όλοι έχουμε οικογένεια και το χωριό στηρίζει την προσπάθειά μας. Είμαστε μια φουρφουροοικογένεια . Όχι μόνο με τους συγχωριανούς, αλλά και με τα γύρω χωριά. Υπάρχουν άνθρωποι, που σταθερά μας παρακολουθούν και θα πουν έναν καλό λόγο. Παραδέχεται, βέβαια, πως τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς το διαδίκτυο. “Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά από αυτά που πετύχαμε. Γίναμε γνωστοί σε πολύ μικρό χρόνο και υπήρξαν άνθρωποι, που έσπευσαν να μας βοηθήσουν. Εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα έγινε, αλλά και επικίνδυνο”.
Κι όμως, ο Άγγελος Πατσιάς πίστεψε σε κάτι, που αγαπούσε και το έκανε πράξη. Με τα θετικά και τα αρνητικά. Βρίσκοντας μπροστά του και προβλήματα, αλλά ποτέ ανυπέρβλητα. Άλλωστε, η στάση ζωής του συμπορεύεται απόλυτα με τη ρήση του Καζαντζάκη: “Φτάσε όπου δεν μπορείς”, έλεγε... Κι εκείνος φτάνει κάθε μέρα έως εκεί, που δεν μπορεί. Αόριστο θα πείτε... Μα, έτσι είναι. Η ανθρώπινη φύση δεν έχει όρια. Αρκεί να καταλάβει ο καθένας από εμάς ότι μπορεί να τα ξεπεράσει...

πηγη.http://www.news.gr

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

.Φάρμακα μόνο για έχοντες. Θα πληρώνουμε τη διαφορά στις τιμές

Μεγαλύτερο το βάρος για τον ασφαλισμένο

Αλλάζει από αύριο ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

Από αύριο, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.
πηγη.http://www.newsbeast.gr
farmaka1.jpg
 
Αλλάζει από Δευτέρα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.
Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
«Ασθενείς δύο ταχυτήτων»
Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
- See more at: http://arouraios.gr/2013/10/farmaka-mono-gia-echontes-tha-plhronoume-th-diafora-stis-times/#sthash.T512PvGk.dpuf
farmaka1.jpg
 
Αλλάζει από Δευτέρα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.
Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
«Ασθενείς δύο ταχυτήτων»
Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
- See more at: http://arouraios.gr/2013/10/farmaka-mono-gia-echontes-tha-plhronoume-th-diafora-stis-times/#sthash.T512PvGk.dpuf
farmaka1.jpg
 
Αλλάζει από Δευτέρα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.
Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
«Ασθενείς δύο ταχυτήτων»
Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
- See more at: http://arouraios.gr/2013/10/farmaka-mono-gia-echontes-tha-plhronoume-th-diafora-stis-times/#sthash.T512PvGk.dpuf

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ

Τελευταία ανανέωση: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 17:47
Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ
Μόνο μειώσεις έχει να φέρει το νέο ασφαλιστικό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ σχεδόν όλων των ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο.

Το νέο ασφαλιστικό έρχεται με οκτώ βασικές αλλαγές και αλλάζει τα δεδομένα. Αρχή από το 2014 με μειώσεις που φτάνουν ως και το 20%.
Ήδη από τις αρχές του 2014 έχουν προγραμματιστεί οι μειώσεις, ενώ οι συνολικές μεταρρυθμίσεις συνοψίζονται σε μερικά σημαντικά σημεία.
α) Η συγχώνευση 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν σήμερα στα βασικά ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο και ΝΑΤ)
β) Όλα τα ταμεία από το 2014 θα ξεκινήσουν ενιαίο σύστημα εισφορών προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, κάτι που ωστόσο θα πλήξει τα λεγόμενα ευγενή ταμεία (Τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ), ενώ μειώσεις θα υπάρχουν στον ΟΑΕΕ, ο οποίος πλήττεται από την μη καταβολή των εισφορών.
γ) Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο υπολογισμός πλέον των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου κάθε υπαλλήλου.
δ) Σε κάθε Ταμείο θα υπάρχει πλέον ένα μόνο λογιστήριο, έτσι ώστε οι μειώσεις που εντάσσονται στο νέο προϋπολογισμό να κινηθούν αυτόματα γύρω στο 20%.
ε) Αλλαγές θα υπάρχουν και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο. Πλέον το εφάπαξ θα καθορίζεται με βάση μία σειρά από παράγοντες και το ποσό του θα κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα από χρονιά σε χρονιά.
στ) Προωθείται όμως και η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το κράτος θα επιδοτεί συντάξεις με ελάχιστο τα 360 ευρώ και από εκεί και πέρα η κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού φορέα θα είναι αυτή που θα καθορίζει το υπόλοιπο ποσό.

Κατάσχεται το επίδομα ανεργίας; Διαβάστε για να μην σας πιάνουν κορόϊδο!

Κατάσχεται το επίδομα ανεργίας; Διαβάστε για να μην σας πιάνουν κορόϊδο
Η τρομολαγνεία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που η εφορία αποφασίζει να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να γεμίσει τα άδεια της ταμεία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι χρωστάμε, δεν έχουμε δικαιώματα. Ούτε ότι αν μας τα καταπατήσουν, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε


Το επίδομα ανεργίας, η σύνταξη, το οποιοδήποτε βοήθημα καταβάλλεται σε περιοδική βάση ΔΕΝ κατάσχεται. Ούτε ο μισθός μπορεί να κατασχεθεί. Αρκεί, το ύψος του να μην ξεπερνάει τα 1000 ευρώ μηνιαίως. Αν τράπεζα, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου επιτρέψει την αφαίρεση τέτοιου είδους ποσών από τον οφειλέτη, οφείλει να φροντίσει ώστε τα χρήματα να επιστραφούν. Το άρθρο 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είναι σαφές και το παραθέτουμε ολόκληρο για την καλύτερη ενημέρωσή σας:
Εξαιρούνται της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων :
α) τα εν άρθρω 17 του παρόντος Ν.Διατάγματος κινητά πράγματα,
β) τα υπό ειδικών νόμων διατηρηθέντων εν ισχύϊ δια του άρθρου 52 του Εισαγ. Νόμου Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας προβλεπόμενα ακατάσχετα,
γ) η εταιρική μερίς επί προσωπικών εταιριών,
δ) αι απαιτήσεις διατροφής εκ του νόμου ή εκ διατάξεως τελευταίας βουλήσεως,
ε) τα 3/4 των απαιτήσεων εκ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων καταβαλλομένων περιοδικώς, επιτρεπομένης της κατασχέσεως επί του 1/4 αυτών δια τα προς το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων των απαιτήσεων τούτων,
στ) τα 4/5 των ημερομισθίων, επιτρεπομένης της κατασχέσεως τούτων και
ζ) το 1/2 των εφ' άπαξ καταβαλλομένων, υπό οιουδήποτε ασφαλιστικού φορέως, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ της Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, επιτρεπομένης της κατασχέσεως επί του 1/2 αυτών δια τα προς το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων τούτων. «Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.»«Κατασχέσεις, που έχουν επιβληθεί μέχρι την προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών σε βάρος οφειλετών που υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, αίρονται ή περιορίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη»
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προ καιρού είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση του ορίου προστασίας από τα 1000 στα 800 ευρώ. Αυτό δεν έχει ψηφιστεί ακόμη που σημαίνει ότι το όριο προστασίας παραμένει στα 1000 ευρώ. Ακόμη και πάνω από τα 1000 ευρώ, δεν μπορεί να κατασχέσει τα πάντα, αλλά το ένα τέταρτο του μισθού. Έτσι, προκύπτει ο παρακάτω πίνακας στον οποίο φαίνεται τι μπορεί να μας κατασχέσει η εφορία και τι όχι.
Ύψος μισθού ή βοηθήματος Ποσό που δεν μπορεί να κατασχεθεί Ποσό που μπορεί να κατασχεθεί 
500 500 0
600 600 0
700 700 0
800 800 0
900 900 0
1000 1000 0
1100 825 275
1200 900 300
1300 975 325
1400 1050 350
1500 1125 375
1600 1200 400
1700 1275 425
1800 1350 450
1900 1425 475
2000 1500 500
2100 1575 525
2200 1650 550
2300 1725 575
2400 1800 600
2500 1875 625
2600 1950 650
2700 2025 675
2800 2100 700
2900 2175 725
3000 2250 750
3100 2325 775
3200 2400 800
3300 2475 825
3400 2550 850
3500 2625 875
3600 2700 900
3700 2775 925
3800 2850 950
3900 2925 975
4000 3000 1000
4100 3075 1025
4200 3150 1050
4300 3225 1075
4400 3300 1100
4500 3375 1125
4600 3450 1150
4700 3525 1175
4800 3600 1200
4900 3675 1225
5000 3750 1250
Μπορεί η τράπεζα να επικαλεστεί ότι επέτρεψε την κατάσχεση μισθού ή επιδόματος ανεργίας ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος το ύψος του οποίου δεν υπερέβαινε τα 1000 ευρώ, επειδή δεν γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος καταθετικός λογαριασμός είναι μισθοδοτικός. Ακόμη και αν γίνει αυτό, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εφορία, να αποδείξετε ότι τα χρήματα έχουν προέλθει με έμβασμα του ΟΑΕΔ, του εργοδότη κλπ, και να αξιώσετε την επιστροφή των χρημάτων σας.
πηγη.http://www.fpress.gr

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Απο σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - ποιοί δικαιούνται το επίδομα


Διευρύνονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – 25% προκαταβολή με την υποβολή αίτησης.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου




Αυξημένο κατά 25% θα είναι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Η αρνητική απάντηση της τρόικας στη μείωση το ειδικού φόρου κατανάλωσης οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου αφενός να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, αφετέρου να αυξηθεί το ποσό κατά 25%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι αυξάνονται σε 580.000 από 500.000 που ήταν την περυσινή περίοδο, ενώ το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα ανέλθει στα 0,35 ευρώ από 0,28 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Για τους δικαιούχους του επιδόματος η τελική λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί κάτω του 1 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στην τιμή που ίσχυε πριν από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2012. Δηλαδή, με βάση τα εισοδήματα του 2012 θα προκύψουν οι δικαιούχοι. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξεδόθη χωρίς την έγκριση της τρόικας. Με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κάποιος που έχει διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Α΄ ζώνη στην Κοζάνη θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 700 ευρώ από 560 ευρώ.
Αλλος δικαιούχος κατοικίας 100 τ.μ. στον νομό Ιωαννίνων θα λάβει φέτος επίδομα 525 ευρώ από 420 ευρώ. Ο συγκεκριμένος, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα, θα λάβει και προκαταβολή 131,25 ευρώ.
Σύμφωνα με παράγoντες της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται από σήμερα προς 1,27 ευρώ το λίτρο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 1,33 ευρώ σε νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, δικαιούχοι του πετρελαίου είναι: 1. Εισοδηματικά κριτήρια
• Αγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).
• Εγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
• Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. 2. Περιουσιακά κριτήρια
• Αγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).
• Εγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).
• Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000 cc, έναντι των 2.000 cc που ίσχυε. 3. Ποσό επιδότησης
• Αυξάνεται στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα. 4. Τρόπος χορήγησης
• Προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται εφόσον υποβληθούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους. Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της κάθε αίτησης με τα απαιτούμενα στοιχεία, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο αιτών πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα δίνει εντολή για την καταβολή του σχετικού ποσού.
Ενοικιαστές
Η προκαταβολή όπως και οι υπόλοιπες δόσεις (ανάλογα με την κατανάλωση του πετρελαίου) θα καταβάλλονται στον δικαιούχο το αργότερο σε 10 μέρες από την αίτηση. Την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και όσοι ενοικιάζουν ακίνητα και δικαιούνται προκαταβολή.
Συγκεκριμένα, θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στη Γενική Γραμματεία συμπληρώνοντας επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του. Τα στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ του διαχειριστή και στον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής του πετρελαίου (αφορά στις δόσεις).




πηγη.http://www.kathimerini.gr

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Φωτιές "άναψε" ανάλυση - βόμβα του ΔΝΤ για εισφορά 10% στις καταθέσεις!

Η σελίδα 49 της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) "άναψε" φωτιές σε διεθνές επίπεδο.

Στη συγκεκριμένη σελίδα περιέχεται ανάλυση – πρόταση εργασίας οικονομολόγων του Ταμείου για τη σκοπιμότητα ή μη επιβολής ενός εφάπαξ φόρου κεφαλαίου 10% στους καταθέτες 15 χωρών της ευρωζώνης ως μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους τους και την επιστροφή του στα επίπεδα του 2007, δηλαδή πριν την κρίση.

Η σχετική ανάλυση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο τις τελευταίες ημέρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων όπου φιλοξένησαν και απόψεις οικονομολόγων για το θέμα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, διάσιμο οικονομολόγοι του παρελθόντος έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ του μέτρου ως μια εφάπαξ παρέμβαση που είναι προτιμότερο από την στάση πληρωμών μιας χώρας.

Μάλιστα οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι την εισφορά αυτή καλούνται να πληρώσουν όλοι οι κεφαλαιούχοι – καταθέτες και όχι μόνο οι ομολογιούχοι των κρατών και προσθέτουν ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο παρελθόν μετά τους παγκόσμιους πολέμους στην Γερμανία και την Ιαπωνία.

Ο αντίλογος έχει να κάνει με το πλήγμα που θα επιφέρει μια τέτοια εισφορά στην εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών σε μια περίοδο που η ευρωζώνη πασχίζει για την ανάκαμψη της.

Σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατη ευρωπαϊκή απόφαση επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η συμμετοχή καταθετών σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών για τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Σπ. Δημ.
πηγη http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ρύθμιση σοκ για τα κόκκινα στεγαστικά: Στην κυριότητα της τράπεζας το ακίνητο!

Το ισπανικό μοντέλο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων εξετάζουν ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, όπως γράφει η "Καθημερινή".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο στηρίζεται στην εμπειρία από την Ισπανία που προβλέπει τη μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και τη διαμονή του δανειολήπτη στην κατοικία ως ενοικιαστή για όση περίοδο χρειαστεί μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής.

Σύμφωνα με το ισπανικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, η κυριότητα του ακινήτου περιέρχεται στην τράπεζα και ο δανειολήπτης - ενοικιαστής μπορεί να την επανακτήσει με την αποπληρωμή του δανείου στο τέλος της περιόδου. Πρόκειται για κάτι σαν την πρακτική πώλησης και επαναμίσθωσης (sales and lease back) που έχει χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας για τα εμπορικά ακίνητα.

Κατά την "Καθημερινή" οι τράπεζες επεξεργάζονται τα σχετικά προγράμματα ενόψει και της προοπτικής σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στα ακίνητα, που αναμένεται να δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα στα νοικοκυριά που κάνουν σήμερα χρήση της προστασίας.

Το θέμα της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να αποτελέσει σημείο σκληρής διαπραγμάτευσης και η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει τρία κριτήρια. Πρόκειται για το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, την πενταετή προστασία του ακινήτου και την αντικειμενική του αξία. Ετσι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο, π.χ. 100.000 ευρώ, και ο ένας έχει καταβάλει μόλις δύο δόσεις με αυτόν που έχει εξοφλήσει πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής του.

Ο χρόνος παραμονής του ακινήτου σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού αποτελεί επίσης βασικό κριτήριο, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της 5ετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η μαζική προσφορά ακινήτων και θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση, αφού κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008 (δηλ. το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του 2010 κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι πλειστηριασμοί ακινήτων διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο του 2013 στις 11.300, καταγράφοντας περαιτέρω πτώση σε σχέση με το 2012, όταν στο σύνολο του έτους είχαν φτάσει τις 26.000 περίπου. Πρόκειται για τρίτο συνεχή χρόνο πτώσης, μετά το 2011, χρονιά κατά την οποία οι πλειστηριασμοί είχαν φτάσει τις 44.100 έναντι 42.500 το 2008.

newmoney.gr

 http://harryklynn.blogspot.gr/

Δείτε έναν τρόπο για να αποκτήσετε ανοσία στον καρκίνο!

Υπάρχει ένας λαός, ο μακροβιότερος στον κόσμο, όπου ο καρκίνος είναι εντελώς άγνωστος. Πρόκειται για την φυλή Χούνζα, που
ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε αδιάφορους τους επιστήμονες. Κλιμάκιο από το Μεμόριαλ πήγε στην περιοχή και μελέτησε τη διατροφή των Χούνζα.

Με έκπληξη διαπίστωσαν, ότι οι Χούνζα τρώνε πολλά.... βερίκοκα και τα κουκούτσια επίσης.... από τα βερίκοκα. Μάλιστα όσο περισσότερα βερίκοκα παράγει και καταναλώνει ένας Χούνζα, τόσο περισσότερο ανεβασμένη είναι η κοινωνική του θέση. Όταν ένας δυτικός γιατρός επισκέφθηκε τους Χούνζα, του προσέφεραν βερίκοκα και αυτός έφτυνε τα κουκούτσια. Έτσι του είχανε μάθει. Οι Χούνζα έκαναν όλοι έναν μορφασμό αηδίας.

Πέταγε το καλύτερο.

Θυμηθείτε. Το κουκούτσι από το βερίκοκο είναι πάρα πολύ πικρό.
Θυμηθείτε! Το πικρό είναι αναγκαίο για τον καρκίνο.
Θυμηθείτε! Το πικρό ανοίγει την όρεξη και πολλοί καρκινοπαθείς δεν έχουν όρεξη και πεθαίνουν από καχεξία (υπερβολικό αδυνάτισμα)..
Θυμηθείτε! Το κουκούτσι από το βερίκοκο έχει βιταμίνη Β17.
Θυμηθείτε! τα παλικάρια των φαρμακευτικών έθαψαν την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του καρκίνου και εκ. άνθρωποι θα πεθάνουν άδικα (Otto Warburg).

Τι έγινε μετά; Ο Διευθυντής ερευνών του Μεμόριαλ (δεν μιλάμε για οποιοδήποτε νοσοκομείο - είναι η Μέκκα του καρκίνου) ο περίφημος επιστήμονας Κανεμάτσου Σιγκουίρα, έκανε πειράματα με ποντικούς.

Η ουσία που ανακάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs μέσα στα βερίκοκα, ονομάστηκε Λεατρίλη ή βιταμίνη Β17.

Ο Σιγκουίρα έμεινε έκπληκτος. Ήταν η δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου που είχε δοκιμάσει ποτέ, όπως δήλωσε. Τι θα κάνατε εσείς και εγώ αν ακούγατε τέτοια καλό νέο; Δεν θα πηδάγατε από τη χαρά σας;

Ο καρκίνος ήταν τελειωμένος. Αμ δε. Το χρήμα βασιλεύει. Πήγε λοιπόν στους ανωτέρους του και τους είπε τα ευχάριστα νέα. Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης: Β17 η οποία βρίσκεται στα κουκούτσια από βερίκοκα. Τι θα κέρδιζαν αυτοί με την αντικαρκινική αυτή ουσία προσβάσιμη στον καθένα; Θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Αν τα κέρδη τους ανέρχονται σε πολλά δις μόνο από την Ελλάδα, φανταστείτε τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Άλλωστε τα μέλη του Δ.Σ. του Μεμόριαλ ήταν όλοι αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών[3].

Του είπαν λοιπόν να συνεχίσει τα πειράματα και να αποδείξει πως ήταν λάθος. Το ακούτε ΛΑΘΟΣ. Οι διαδικασίες τροποποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποτύχουν και τελικά απέτυχαν.

Αντικατέστησαν τον Σιγκουίρα με έναν κτηνίατρο, ο οποίος χορήγησε στα πειραματόζωα διαφορετική δόση από αυτή που χορηγούσε ο Ιάπωνας επιστήμονας και τα πειραματόζωα πέθαναν. Τα αποτελέσματα αυτού του ψευδοπειράματος δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φυσικά από το 1980 που συνέβη οι αποδείξεις ακόμη αναμένονται. Δεν αποδείχθηκε!

Ήταν απάτη η Β17, έλεγαν οι γιατροί που δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες. Κανένας δεν θα μάθαινε την πραγματικότητα αν δεν επαναστατούσε η συνείδηση ενός θαρραλέου δημοσιογράφου που ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μεμόριαλ γνώριζε την απάτη.

Ο Ράλφ Μος, δεν άντεξε το βάρος της συγκάλυψης ενός τόσο μεγάλου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Εδώ παίζονταν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Βγήκε και κατήγγειλε ευθαρσώς τη μεγάλη απάτη. Τιμή στον θαρραλέο δημοσιογράφο. Τιμή στο Σιγκουίρα. Τιμή στον Κρεμπς που βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του για τον καρκίνου. Από τις Eλληνικές εφημερίδες μόνο "Το Βήμα" ανέφερε στις 23/5/1980 ακροθιγώς το θέμα, χωρίς να εισέλθει στην ουσία του θέματος. Ποιος Έλληνας γνωρίζει αυτή την μεγάλη απάτη (σύμφωνα με τον Μοςς);;;

Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Σιγκουίρα:

α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις,
β) βελτίωσαν την γενική υγεία,
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων,
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο,
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου

Επίσης η πρώτη επίσημη τονίζω επίσημη αναφορά του Μεμόριαλ υπογράμμιζε με ιδιαίτερη έμφαση τα θετικά πλεονεκτήματα της Β17. Μετά έπεσε γραμμή[4]. Ξέρετε εσείς... Γραμμή και την ακολούθησαν άπαντες.

Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις!. Δεν αποδείχθηκε! Απορώ! Γιατί να μην βάζουμε ένα ερωτηματικό όταν ακούμε αυτό το μονότονα επαναλαμβανόμενο μότο των φαρμακευτικών.

Θυμηθείτε! Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα στο μανάβη της γειτονιά σας έχουν την ίδια αξία με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα των Χούνζα.

Αν λοιπόν αυτοί οι "κύριοι" έσβησαν έναν ερευνητή του κύρους του Κανεμάτσου Σιγκουίρα, που γι αυτόν είχε ειπωθεί από τον αντιπρόεδρο του Μεμόριαλ, ότι είναι ευρέως γνωστός στον κόσμο της έρευνας και ότι οι συνάδελφοί του ερευνητές τον εκτιμούν απεριόριστα. Αν αυτοί οι κύριοι δολοφονούν τους γιατρούς στη Χιλή και αλλού, καταλαβαίνουμε όλοι πως ο πραγματικός καρκίνος για την υγεία της ανθρωπότητας βρίσκεται στα διοικητικά συμβούλια των φαρμακευτικών εταιριών.

Δεν μιλάμε βέβαια για Ελληνικές μικρές εταιρίες, αλλά για σύγχρονα πολυεθνικά θηρία., που επιβάλλουν την άποψή τους με χημειοθεραπείες.

Όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί από τις Φαρμακοβιομηχανίες τα μαρτύρια της κόλαση:

Γραμμικούς επιταχυντές κοβάλτια, χημειοθεραπείες, εξορκισμούς, για να φύγει ο δαίμονας καρκίνος, διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο πανικό, - σωστό θρίλερ. Τώρα το νικήσαμε, δεν αναφέρουμε ούτε το όνομά του και χτυπάμε ξύλο, όταν ακούμε τη λέξη καρκίνος.

Βέβαια τα κυτταροτοξικά φάρμακα, ακτινοβολίες κ.λ.π., είναι γνωστό - και κανείς δεν το αρνείται-, ότι προκαλούν καρκίνο. Είναι δηλαδή βασικές αιτίες ανάπτυξης καρκίνου. Ο άρρωστος όμως, έκανε ότι ορίζουν η φαρμακοβιομηχανίες: Καλό για την τσέπη τους, κακό για τον άρρωστο.

Μην ξεχνάτε: Τα όρια της τσέπης τους, είναι τα όρια της σκέψης τους.

Κουβέντα αυτοί για τη διατροφή. Ρωτήστε ένα γιατρό αν έχει κάτι διδαχτεί για τη διατροφή στις Ιατρική Σχολές. Οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν τον ιατρικό κόσμο στο σκότος της άγνοιας για τη διατροφή και υπερήφανο για τις φαρμακευτικές του γνώσεις σε σημείο, που να υποτιμά τη διατροφή, όπως στην περίπτωση του μυλωνά.

Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των καλύτερων Γερμανών γιατρών, της περίφημης Επιτροπής Ε.

Η Επιτροπή Ε, κατατάσσει τα πικρά βότανα ως εξής:


* (1) κάσσια (quassia amara)
* (2) γεντιανή
* (3) άγρια αψιθιά.
* (4) Φλοιός Gonolobus cocdurango,
* (5) Centantium pulchellum
* (6) cot αρπαγόφυτο (από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής (το βρίσκετε στα φαρμακεία).
* (7) φλούδα νεραντζιού.
* (8) γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus).
* (9) Ραδίκι.
* (10) κανέλα.
* (11) κόλιανδρος.

Οι πικρές αυτές τροφές ανοίγουν την όρεξη. Ο καρκινοπαθής συνήθως δεν έχει όρεξη και πεθαίνει από καχεξία. Διεγείρουν την ορμόνη γαστρίνη, που με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέως. Όλοι το γνωρίζουν: Τα πικρά βοηθούν στην όρεξη.

Αν το σώμα μας έχει μετατραπεί σε ζαχαροπλαστείο, από τα πολλά γλυκά, ποτά, πατάτες κ.λ.π., {όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη) και συγχρόνως έχουμε απορρίψει την πικρή γεύση, δεν θα πάθουμε καρκίνο; Το κλειδί είναι η ισορροπία (ομοιόσταση στην ιατρική γλώσσα).
briefingnews.gr

pentapostagma.gr
 http://poikilotropos.blogspot.gr

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων.

Την επόμενη φορά που θα αλλάξετε λάστιχα αυτοκινήτων θυμηθείτε να κρατήσετε και τα παλιά. Με μπόλικη φαντασία, αρκετό μεράκι και με οδηγό τις εικόνες που θα σας δείξουμε στη συνέχεια, μπορείτε να μετατρέψετε τα παλιά σας ελαστικά σε κάτι όμορφο αλλά και πολύ χρήσιμο!

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων

Άλλες 25 έξυπνες κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτωνπηγη.http://www.dinfo.gr

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία

Το αυστραλιανό αρχιτεκτονικό γραφείο Taylor Cullity Lethlean και ο ειδικός στα φυτά Paul Thompson ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν έναν εκπληκτικό κήπο σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες και μάλιστα έκανε τους ίδιους πολύ υπερήφανους, αφού έλαβαν το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου για το 2013.
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία
Γλυπτά, εγκαταστάσεις και έμπνευση από την 7η Τέχνη συνθέτουν ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, όπου τα χρώματα και τα είδη των φυτών αλλάζουν από τη μία γωνιά στην άλλη, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του κήπου να εκπαιδευτούν στην ποικιλομορφία της αυστραλιανής χλωρίδας. Κηπουρική, αρχιτεκτονική τοπίου, οικολογία και τέχνη επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου βοτανικού κήπου στη Μελβούρνη που δικαίως εντυπωσιάζει. Τεχνητές λίμνες, 170.000 φυτά και 1.700 διαφορετικά είδη φυτών συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία
perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία


perierga.gr - Κήπος εκπληκτικής ομορφιάς στην Αυστραλία

πηγη. http://perierga.gr