Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Κακλαμάνης: Να γίνει εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο

Κακλαμάνης: Να γίνει εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργός γιατί δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.
Όπως είχε προαναγγείλλει σε συνέντευξή του, ο κ. Κακλαμάνης δεν «χάιδεψε αυτιά» και ζήτησε να ξεκαθαριστεί «για ποια Ευρώπη μιλάμε».
«Η Ελλάδα βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε στόχο και πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Χρειάζεται, όμως, να ξεκαθαρίσουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε. Για την Ευρώπη της Μέρκελ και της ανεργίας, ή την Ευρώπη των μεγάλων ηγετών της ανάπτυξης και της ευημερίας;
Η πατρίδα μας βιώνει 1,5 εκατομμύρια ανέργους και η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει. Μπορούμε αυτό να το πούμε "δημοκρατία"; Τι χειρότερο θα συνέβαινε στη χώρα μας, αν ο λαός αποφάσιζε για την τύχη του; Θέλω να κοιτάζω τον πολίτη στα μάτια, γιατί άλλα του υποσχέθηκα προεκλογικά και άλλα έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα. Γνωρίζω, όσο λίγοι, τον Αντώνη Σαμαρά και του λέω ότι εθνικό συμφέρον είναι ορισμένα απλά πράγματα:
Εθνικό συμφέρον είναι η καταπολέμιση της ανεργίας. Ντρέπομαι για τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είπαν ότι θα διαθέσουν 6 δισ. ευρώ για 25 εκατομμύρια ανέργους.
Εθνικό συμφέρον είναι να εξοφλούνται οι υποχρέωσεις του κράτους και όχι τα ομόλογα της Μπούντεσμπανκ. Άκουσα ότι αν γίνονταν εκλογές, θα χάνονταν τα 3,3 δισ. της επόμενης δόσης. Τίποτε δεν θα χανόταν, γιατί τα 3,3 δισ. θα πάνε στα χρέη, γιατί έτσι αποφάσισε ο αλήστου μνήμης Λουκάς Παπαδήμος, άνθρωπος των τραπεζών.
Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των πολιτών.
Εθνικό συμφέρον είναι να μην κόβονται μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά να έρθει επιτέλους το δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα. Δεν εμπιστεύομαι την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εμπιστεύομαι όμως τον αναπληρωτή κ. Σταϊκούρα.
Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των συνόρων. Όπου να΄ναι έρχεται το σχέδιο Ανάν ΙΙ και τον Ιούνιο ανοίγει το Σκοπιανό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από το συνέδριο ότι το όνομα "Μακεδονία" δεν διαπραγματεύεται και δεν παραχωρείται».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο -η δικογραφία έχει έρθει στη Βουλή και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε- πρέπει να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που έκανε την Ελλάδα ανθρώπινη χωματερή».
Ο κ. Κακλαμάνης στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τον κατ΄ανάγκην κυβερνητικό εταίρο μας, δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική από το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και ο πρώην πρόεδρός του λοιδώρησε τη χώρα μας διεθνώς.

ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...


Τις 11 βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος παρουσίασε ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος  κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος ...
έχει στόχο τη δημιουργία του «νέου αποικιακού Συντάγματος».
Σε αντιδιαστολή τόνισε πως η συνταγματική αλλαγή θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι μια διαδικασία συνταγματολόγων, πολιτικών και ειδικών, αλλά μια διαδικασία που θα γίνει "από τα κάτω", με τη συμμετοχή, την επικύρωση και τη διαρκή επιβεβαίωση της βούλησης των πολιτών».
«Οι κυβερνήσεις της τρόικας απαξίωσαν θεσμούς και αντικατέστησαν το Σύνταγμα με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, εμείς με 11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών θέλουμε να φέρουμε πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «μιας θεσμικής αλλαγής, η οποία αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης συνταγματικής αλλαγής» και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών να καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, να αποπέμπουν νόμους, να επιβάλουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα γίνει, με τη δραστική μείωση της χρήσης διαδικασίας του κατ' επείγοντος, με τη δυνατότητα υποβολής νομοσχεδίων και προτάσεων Νόμου από αριθμό βουλευτών, με δεσμευτική χρονική διαδικασία για τη συζήτησή τους, με δικαίωμα πρότασης των βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με διασφάλιση δυνατότητας σύστασης εξεταστικής επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών, με δυνατότητα πρόσβασης του βουλευτή σε κάθε κρατικό έγγραφο.
3. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις
Όλα όσα αφορούν κρατικές αποφάσεις, έγγραφα ή πληροφορίες σχετικές με τη δημόσια διοίκηση θα είναι σε γνώση των πολιτών.
4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα διαμορφωθούν ισόρροπες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες, θα καταργηθούν οι μονοεδρικές-δυεδρικές, αλλά και οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, θα καταργηθούν οι βουλευτές Επικρατείας, τα εκλογικά όρια, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα στους εκλογείς να ανακαλέσουν τους αιρετούς τους αν προκύψει σοβαρός λόγος.
5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας. Και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές
6. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.
Τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν πια χρόνο παραγραφής, θα μπορούν να διερευνηθούν οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία.
Στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη διερευνά ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί, δεν θα αποστέλλεται ο φάκελος στη Βουλή, ώστε αυτή να αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης, αλλά θα συνεχίζει κανονικά το έργο της και θα απαγγέλλει κατηγορίες, εφόσον θεμελιώνει ανάλογη άποψη.
7. Η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους και την διαφύλαξή τους ως θεσμών της κοινωνίας
Το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους. Δεν θέλουμε κόμματα κρατικοδίαιτα, είπε ο κ. Τσίπρας, θέλουμε κόμματα που να λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας.
8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα αρχιτεκτονική θα επιχειρήσει μια βαθιά ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς «τα κάτω». Όπως επισήμανε, όσο περισσότερες εξουσίες, πόροι ή αρμοδιότητες κατευθύνονται προς τις Περιφέρειες και ιδιαίτερα τους Δήμους, τόσο το πολιτικό σύστημα θα γίνεται πιο δημοκρατικό, πιο συμμετοχικό και επιπλέον πιο αποτελεσματικό.
Ανέφερε ακόμη πως θα καταργηθεί ο Καλλικράτης, θα καθιερωθεί η δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων και η θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα.
Επίσης, θα καθιερωθεί η ανακλητότητα για όλους τους αιρετούς, κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.
9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.
Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα, με συμμετοχή της Ολομέλειας του αντίστοιχου δικαστηρίου, των Προεδρείων των Δικηγορικών Συλλόγων και των Καθηγητών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας.
10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τα άρθρα 16 και 24 του ισχύοντος Συντάγματος θωρακίζονται ακόμη περισσότερο απέναντι στις βλέψεις των ιδιωτικοποιήσεων.
Ορίζεται ότι οι κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, κατοικία εξαιρούνται από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Και το κράτος παρέχει δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας και περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της χώρας.
10. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των ΜΜΕ, σε αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και αυστηρά κριτήρια, ενώ αναφέρθηκε ακόμη σε εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ.
Σημείωσε επίσης πως θα ενισχυθούν «τα πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, επαναλειτουργώντας την ΕΡΤ για όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές απόψεις και πολιτιστικές προτιμήσεις, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, πραγματικά στην υπηρεσία εκείνων που πληρώνουν για τη δημόσια ραδοτηλεόραση, με αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και το πρόγραμμά τους».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός «μόνο στο βαθμό που θα είχε υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος», δηλαδή, όπως είπε, υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθεί το σύνολο των 11 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα.
Πηγή : naftemporiki.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εξαήμερη εργασία με 586 ευρώ το μήνα



Στον «αέρα» βρίσκονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας, καθώς καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια.
Η αρχή, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, γίνεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα για 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους με ατομικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με οδηγίες (εγκύκλιο) της Διεύθυνσης Αμοιβής και Εργασίας του υπουργείου Εργασίας προς τους επισιτιστικούς καταστηματάρχες (η σύμβαση των οποίων έληξε στις 14-8-2012) οι νεοπροσλαμβανόμενοι «στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να εργάζονται με εξαήμερη εργασία».
Δηλαδή, με απλά λόγια, τους λέει «εφαρμόστε ατομικές συμβάσεις με εξαήμερο και αμοιβή τα 586 ευρώ, όση είναι η μεικτή αμοιβή βάσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, οι μισθοί περίπου 600.000 εργαζομένων που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση, θα υποστούν μειώσεις έως 20% από την απώλεια σειράς επιδομάτων, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Το διαβασα στο http://troktiko.eu,και το αφιερώνω σε όσους πιστεύουν ακόμα οτι η ανάκαμψη έρχεται.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Το ΠΑΣΟΚ του Σαμαρά και η ΝΔ του Βενιζέλου, δεν μας χωρούν»

Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Αριστερή Πρωτοβουλία, ύστερα από σύσκεψη στελεχών της που έγινε νωρίς το απόγευμα.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία καταγγέλλει τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «έτυχε να διαχειρίζεται τις τύχες του Κινήματος σε ευθεία αντίθεση με τα πιστεύω μας, με τις καταστατικές μας αρχές, με τις ιδέες μας, με την ίδια μας την ιστορία».
Σχετικά με την κυβερνητική σύμπραξη με τη ΝΔ τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «μετατοπίζεται οριστικά και με βίαιο τρόπο στη νεοσυντηρητική πλευρά του πολιτικού χάρτη» και «μετατρέπεται σε ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα, που καμία σχέση δεν έχει με το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, των αξιών και των οραμάτων που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν εκατομμύρια φίλους, ψηφοφόρους και στελέχη όλα αυτά τα χρόνια».
Παράλληλα, σύμφωνα με την Αριστερή Πρωτοβουλία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την ιστορία του Κινήματος αποκλειστικά και μόνο για την προσωπική της πολιτική επιβίωση και την επιβίωση ανθρώπων και στελεχών που θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στην εξουσία μπορεί να τους εξασφαλίσει την προσωπική πολιτική συνέχεια.
«Το ΠΑΣΟΚ του Σαμαρά και η ΝΔ του Βενιζέλου, δεν μας χωρούν» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται λόγος για «πολιτικό τερατούργημα» το οποίο «δεν μπορεί να εκφράσει όλους όσους πίστεψαν και πιστεύουν στην Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση».
Η Αριστερή Πρωτοβουλία αναγγέλλει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Στο μεταξύ θα υπάρξουν διεργασίες στον ευρύτερο χώρο που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενταχθούν στην προσπάθεια και άλλες δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.
Προς τούτο καλεί όλους τους φίλους, τους ψηφοφόρους και μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και «επώνυμα» στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα της σημερινής ηγεσίας να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας. «Όλοι έχουμε ιστορική ευθύνη και χρέος απέναντι στην ιστορία μας και μπορούμε να σηματοδοτήσουμε μια νέα αρχή, δίνοντας ελπίδα στον κόσμο μας για μια νέα πορεία με προοπτική».
Η επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται «μαύρο της συντήρησης», το οποίο «είναι προσωρινό» και προστίθεται ότι «προσωρινοί θα αποδειχτούν και οι παραχαράκτες της πολιτικής μας ιστορίας και διαδρομής», εννοώντας προφανώς τη σημερινή ηγεσία.
Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «ο αγώνας συνεχίζεται», ενώ προηγείται αναφορά στο «ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, της Δημοκρατίας, των λαϊκών κατακτήσεων, της ευημερίας και του κοινωνικού κράτους, το ΠΑΣΟΚ της ελπίδας και της προοπτικής, το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων», το οποίο «βρίσκεται ριζωμένο στις καρδιές των απλών ανθρώπων, των φίλων και μελών μας».

ΠΗΓΗ.http://www.newsbomb.gr/
«Το ΠΑΣΟΚ του Σαμαρά και η ΝΔ του Βενιζέλου, δεν μας χωρούν»

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Κουρεύουν και τις καταθέσεις κάτω από 100.000;

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada
20130627-124945.jpg
Κόλαφος…
Από την Δήμητρα Καδδά
Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα στις 2 περίπου τα ξημερώματα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν τελικά για τους όρους άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των τραπεζών από το ESM. Στην απόφαση μάλιστα διατηρείται η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής για την δυνατότητα αναδρομικότητας στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία: όταν 
τεθεί σε ισχύ η οδηγία να μπορεί να αποφασιστεί κατά περίπτωση η χρήση του μέτρου που θα προσέφερε κάποια ελάφρυνση του χρέους.
Το «κακό» νέο είναι ότι στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που χθες επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, υπάρχει ένα παράθυρο μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι δηλαδή έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ.
Θα κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000
Οι υπουργοί Οικονομικών προσυπέγραψαν με την απόφασή τους το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα διασφαλίζονται σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών σε ένα κράτος μέσω του ESM. «Η διάσπαση μεγάλων καταθέσεων σε πολλές διαφορετικές τράπεζες με ότι αυτό σημαίνει και για τις καταθέτες αλλά και για το τραπεζικό σύστημα θα είναι βασική επιλογή όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» αναφέρει τραπεζικός παράγοντας που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Ωστόσο, η αγορά περιμένει να διαβάσει τα τελικά κείμενα της οδηγίας που επαναδιαμορφώνονται μετά την σημερινή συμφωνία. Το σημείο των μη διασφαλισμένων καταθετών φέρεται να αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των «τριβών» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και γι αυτό τα κράτη συμφώνησαν να κρατήσουν ένα επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που θα εφαρμόσουν κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας.
Πως και πότε θα ισχύσει το «κούρεμα» για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ
Βάση της απόφασης που ελήφθη σήμερα, απαγορεύεται μεν να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις αλλά – όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, υπάρχει όπως πλέον το «παράθυρο» αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών – μελών….
Τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων όμως ανά την ΕΕ, «κρατάνε» ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις. Ετσι, συνεχίζουν, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή ουσιαστικά, εξηγούν κοινοτικοί κύκλοι, ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, πάντα ως έσχατη λύση…
ΠΗΓΗ .http://www.kourdistoportocali.com/articles/22178.htm

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Μαζικές και οριζόντιες απολύσεις εκπαιδευτικών

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Από στρατευμένοι ... παρείσακτοι
Η κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντιες και μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων για να πιάσει τους «μνημονιακούς της στόχους», αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Η ανίερη συγκυβέρνηση του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία οδήγησε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο και στη «σωτηρία» των μνημονίων, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές και οριζόντιες απολύσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, με αποκλειστικό γνώμονα της δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση και τη δυσλειτουργία της εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι τις 8 Ιουλίου προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι των δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα θα προωθηθεί με την κατάθεση δύο τροπολογιών, που αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται 8.000 εκπαιδευτικοί να χάσουν εντός του επόμενου μήνα την οργανική τους θέση στην εκπαίδευση και να μπουν σε λίστες αναμονής, λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους. Πολλοί από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί ο κατάλογος των 15.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2014. Αντίστοιχες είναι οι μεθοδεύσεις και για 4.000 υπαλλήλους, μόνιμους και αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στις υπηρεσίες των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Με την εφαρμογή τυφλών, μαζικών και οριζόντιων μέτρων, η λεγόμενη αναδιάρθρωση του Δημοσίου εξελίσσεται στη δραματική συρρίκνωσή του, στην υποβάθμιση και στη διάλυση της Παιδείας, στον μαρασμό και στην κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα των δανειστών.
Είναι πλέον εμφανές ότι οι κυβερνητικού εταίροι εφαρμόζουν χέρι χέρι τις πιο βίαιες και αδιάλλακτες ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες υπακούν σε νούμερα και αριθμούς και αδιαφορούν για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πρώτα τους επιστρατεύει και στη συνέχεια τους θεωρεί περιττούς για την εκπαιδευτική διαδικασία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέτει σήμερα ερώτηση στο Kοινοβούλιο για το θέμα αυτό. Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα βάλουν φρένο στον κατήφορο του αυταρχισμού και της αδιαλλαξίας σας. Κύριοι της κυβέρνησης οι μέρες της ασυδοσίας σας είναι μετρημένες.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΕΕΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
26-06-2013
ΠΗΓΗ. http://www.diorismos.gr

Ο μεθυσμένος ήλιος του Α. Σαμαρά


Η κυβέρνηση των ορκισμένων μνημονιακών, η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και το τέλος μιας ιστορίας χρεοκοπίας, που άρχισε το 1981 και τελειώνει το ερχόμενο Φθινόπωρο

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Έρχεται κούρεμα καταθέσεων λόγω τρύπας 1 τρις ευρώ στις τράπεζες

Από Newsit.gr
Έρχεται κούρεμα καταθέσεων λόγω τρύπας 1 τρις ευρώ στις τράπεζες
''Οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις είναι εμφανώς ανίκανες και απρόθυμες να καλύψουν το κενό στις τράπεζες'' εκτιμούν οιFinancial Times σε κύριο άρθρο τους.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ζημιές άνω του €1 τρισ. σε ευρω-τράπεζες
''Ηταν μια ακόμη από εκείνες τις μεταμεσονύκτιες συμφωνίες, οι οποίες είναι νομικά επιτηδευμένες, αλλά οικονομικά άσχετες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το ταμείο διασώσεων European Stability Mechanism (ESM) θα διαθέσει 60 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πιστωτικό όριο, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα υπόλοιπα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση θα προέλθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις ή από την υποχρεωτική συμμετοχή επενδυτών και καταθετών (bail in).
Οπότε πόση ανακεφαλαιοποίηση να περιμένουμε; Η γαλλική εφημερίδα Les Echos την περασμένη εβδομάδα έκανε μια εκτίμηση για τα συνολικά ενεργητικά των επισφαλών τραπεζών που έχουν δημιουργηθεί για να απορροφήσουν τις ζημιές από το στεγαστικό κραχ και την αμερικανική πιστωτική κρίση. Αυτή η εκτίμηση και μόνο ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, αν και περιλαμβάνει και την Βρετανία. Το πόσα από αυτά τα ενεργητικά είναι πράγματι «πνιγμένα» δεν προσδιορίζονται πουθενά με ασφάλεια. Είναι όμως βέβαιο ότι πολλά από αυτά θα καταλήξουν χωρίς καμία αξία.
Αυτή η εκτίμηση αφορά μόνο τις επισφαλείς τράπεζες. Θα πρέπει να προστεθούν οι πραγματικές και κρυμμένες ζημίες στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Δεν ξέρουμε πόσες μπορούν να είναι, αφού οι κρυμμένες ζημιές είναι, εξ ορισμού, κρυμμένες. Για να καλύψουν μια ζημιά οι τράπεζες χρησιμοποιούν διάφορα τρικ όπως την πρακτική «προσποίηση και επέκταση», όπου αποφασίζουν να ανανεώσουν ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο τεχνικώς γίνεται «καλό» από την ώρα που υπογράφεται το νέο δάνειο και άρα ο δανειολήπτης "τεχνικά" δεν έχει κάνει στάση πληρωμής.
Ο λόγος που πιστεύω ότι το μέγεθος των κρυμμένων ζημιών στους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι εντέλει πολύ μεγαλύτερος, είναι ο αυξανόμενος αριθμός και η κλίμακα των συνεχόμενων κρίσεων κατά τις οποίες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν λεφτά τα τελευταία χρόνια: Η αμερικανική κρίση subprime, η στεγαστική κρίση στην ευρωζώνη, η αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους, το κλείσιμο των κυπριακών τραπεζών και η βραχεία και κάθετη ύφεση του 2009 την οποία ακολούθησε η Μεγάλη Ύφεση του 2011-13, και η οποία δεν δείχνει να έχει τέλος στην νότια Ευρώπη.
Θα μπορούσε κάποιος να ελπίζει ότι μια αναθεώρηση της ποιότητας των ενεργητικών από την ΕΚΤ, που προβλέπεται για τον επόμενο χρόνο, θα αποκαλύψει την αλήθεια. Όμως αμφιβάλλω. Στο παρελθόν, οι ασκήσεις τραπεζικής διαφάνειας γίνονταν με πρόθεση να κρυφτεί η αλήθεια. Θυμάστε τα stress test του 2011; Ή τον προφανώς ανεξάρτητο έλεγχο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, που έβγαλε το πόρισμα ότι οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται ελάχιστα φρέσκα κεφάλαια;
Εκείνο που μου προκαλεί τις μεγαλύτερες αμφιβολίες σχετικά με την έρευνα της ΕΚΤ, είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ να καταλήξει η κεντρική τράπεζα σε έναν αριθμό που είναι μεγαλύτερος από το διαθέσιμο κεφάλαιο.
Οπότε, αντί να περιμένει αυτές τις εκτιμήσεις, ιδού μια γρήγορη και πονηρή, πρόχειρη άσκηση. Ενέχει ένα περιθώριο λάθους που είναι περίπου στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας, αλλά πάντως παράγει μια τάξη μεγέθους πάνω στην οποία μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για το πρόβλημα.
Ο συνολικός ισολογισμός του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη ήταν 26,7 τρισ. ευρώ φέτος τον Απρίλιο. Πόσο από αυτό είναι «βουλιαγμένο»; Στην Ιρλανδία, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες είχαν ζημίες που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου του τραπεζικού ενεργητικού της χώρας. Οι συνολικές ζημίες θα είναι μεγαλύτερες. Στην Ελλάδα οι επισφάλειες ανέρχονται στο 24% των συνολικών ενεργητικών. Η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας πρόσφατα υπολόγισε ότι οι ζημίες ανέρχονται στο 18,3%. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αναγνωρισμένες ζημίες είναι ήδη πάνω από 10% και τα μεγέθη είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται επίσης ταχύτατα στην Ιταλία.
Η Γερμανία είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα δείχνει υγιές με την πρώτη ματιά. Οπωσδήποτε πληροί την υποχρέωση να παρέχει στον ιδιωτικό τομέα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Αλλά και πάλι, δύσκολα θα αποδεχτώ ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιέστατο. Στην χώρα υπάρχουν μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών επί μια δεκαετία –σήμερα κινούνται στο 6% περίπου του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι γερμανικές τράπεζες λογικά συγκεντρώνουν τεράστια αποθέματα ξένων χρεογράφων- ένα μεγάλο, αλλά άγνωστο, ποσοστό των οποίων, πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν, ειδικά αν το βασικό εργαλείο επίλυσης της κρίσης αποδειχθεί η υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών.
Από μόνες τους, οι «κακές» επισφαλείς τράπεζες απαρτίζουν το 5% των τραπεζικών ενεργητικών της ευρωζώνης. Αν προσθέσουμε ένα 5% ακόμη από τις κρυμμένες ζημίες, τις απώλειες που ακόμη παράγει η διπλή ύφεση και τις μελλοντικές ζημίες από την υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών, φτάνουμε στα 2,6 τρισ. ευρώ.
Δεν θα γίνουν όλες αυτές οι ζημίες «καλές» μέσω της ανακεφαλαίωσης. Ορισμένες τράπεζες μπορεί να έχουν κάποια κεφαλαιακά αποθέματα. Άλλες τράπεζες μπορεί να κλείσουν. Ετσι όμως απλώς θα περάσουν οι ζημίες από την μια άκρη του τραπεζικού συστήματος στην άλλη.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι η υπόθεσή μου είναι εντελώς εσφαλμένη και αφαιρέστε το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας στο «περιθώριο» λάθους. Και πάλι έχουμε 1 τρισ. ευρώ. Με τέτοιους ογκους μεγεθών, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν το ESM θα συνεισφέρει 60 δισ. ευρώ, 80 δισ. ευρώ ή τίποτα. Οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης είναι εμφανώς ανίκανες και απρόθυμες να καλύψουν το κενό. Και χωρίς τα κεφάλαια για την τραπεζική εκκαθάριση, δεν έχει σχεδόν καμία σημασία αν θα γίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αρχή που θα κάνει την δουλειά ή κάποιος άλλος.

Έτσι, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι μια μακρά περίοδος ρυθμιστικής ανοχής –μια επίσημη εκδοχή της τραπεζικής πρακτικής «προσποίηση και επέκταση». Προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τις ζημίες και επεκτείνουν την κρίση''.
ΠΗΓΗ.Από Newsit.gr
Το διάβασα στο http://gr.news.yahoo.com

Πώς να στείλετε τα παιδιά σας στον παιδικό σταθμό γλιτώνοντας έως 3240 ευρώ

Έχετε οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό της επιλογής σας (τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό), χωρίς να πληρώσετε. Τον λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει και στα 3.240 ευρώ ετησίως, θα τον πληρώνει το δημόσιο.


Οι μητέρες που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα –είτε είναι εργαζόμενες είτε είναι άνεργες- θα επιλεγούν με μοριοδότηση. Το πώς ακριβώς θα γίνει η μοριοδότηση, ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ που είναι και ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ακόμη είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, εσείς μπορείτε από τώρα να δείτε τα δικαιολογητικά στο κείμενο της προκήρυξης, το πώς θα γίνει η μοριοδότηση αλλά και που θα αποστείλετε την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψετε με τη φετινή φορολογική δήλωση καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό τα εισοδήματα του 2012.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:
Γυναίκες, που είναι:
  • μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και
  • μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία,
οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η πρόσκληση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα;
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).
Ποιες μητέρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
  • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Τι θα πληρώνουν οι μητέρες;
ΟΙ θέσεις είναι επιδοτούμενες. Δηλαδή, οι παιδικοί σταθμοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πληρώνονται από το κράτος ενώ το συνολικό κονδύλι αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα κοστίζει το κάθε παιδί;
  • Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Προ-ήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.275€ χωρίς πρόγευμα και 2.540 € με πρόγευμα
Αυτά τα ποσά τα πληρώνει το δημόσιο. Δεν πληρώνει, το γεύμα, τη μετακίνηση και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες (ζωγραφική, γυμναστική, πισίνα κλπ) οπότε αν η μητέρα επιλέξει και αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να τις πληρώσει. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Ο Ανάδοχος δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλα) που παρέχονται από τις δομές και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών μετακίνησης που αφορούν στις Δομές δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της παρούσας και κατά συνέπεια θα βαρύνει τις ωφελούμενες μητέρες, εφόσον επιθυμούν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς διευκόλυνση και μόνο των ωφελούμενων μητέρων θα αναρτήσει πίνακα με τις ανωτέρω κατηγορίες Δομών που θα περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και τις εξυπηρετούμενες περιοχές».
Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;
Όλες οι ενδιαφερόμενες, μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν
Υπεύθυνη Δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, με τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες, απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ.
Β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη, απαιτείται και αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, (π.χ. έγκυρο έντυπο μεταβολής ατομικών στοιχείων Μ1, φορολογική δήλωση)
o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι άγαμη μητέρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη
γέννησης του παιδιού σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι ανάδοχη μητέρα, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών .
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Οι έγγαμες μητέρες που υποβάλουν ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίζουν και το εκκαθαριστικό του συζύγου τους.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής της παρούσας Πρόσκλησης, και
  • αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2012 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου ή απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα)
  • Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΕ Ο.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ απαιτούνται:
  • Το καταστατικό
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης
  • Έναρξη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
  • Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δικαιολογητικά συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και συγκεκριμένα
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται
αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, καιΥπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής». Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείταιαντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αρ. πρωτ. της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ, απαιτείται
  • αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
  • Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την
ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ ότι είναι τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΗΓΗ.Έχετε οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό της επιλογής σας (τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό), χωρίς να πληρώσετε. Τον λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει και στα 3.240 ευρώ ετησίως, θα τον πληρώνει το δημόσιο.


Οι μητέρες που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα –είτε είναι εργαζόμενες είτε είναι άνεργες- θα επιλεγούν με μοριοδότηση. Το πώς ακριβώς θα γίνει η μοριοδότηση, ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ που είναι και ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ακόμη είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, εσείς μπορείτε από τώρα να δείτε τα δικαιολογητικά στο κείμενο της προκήρυξης, το πώς θα γίνει η μοριοδότηση αλλά και που θα αποστείλετε την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψετε με τη φετινή φορολογική δήλωση καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό τα εισοδήματα του 2012.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:
Γυναίκες, που είναι:
  • μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και
  • μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία,
οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η πρόσκληση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα;
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).
Ποιες μητέρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
  • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Τι θα πληρώνουν οι μητέρες;
ΟΙ θέσεις είναι επιδοτούμενες. Δηλαδή, οι παιδικοί σταθμοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πληρώνονται από το κράτος ενώ το συνολικό κονδύλι αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα κοστίζει το κάθε παιδί;
  • Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Προ-ήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.275€ χωρίς πρόγευμα και 2.540 € με πρόγευμα
Αυτά τα ποσά τα πληρώνει το δημόσιο. Δεν πληρώνει, το γεύμα, τη μετακίνηση και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες (ζωγραφική, γυμναστική, πισίνα κλπ) οπότε αν η μητέρα επιλέξει και αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να τις πληρώσει. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Ο Ανάδοχος δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλα) που παρέχονται από τις δομές και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών μετακίνησης που αφορούν στις Δομές δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της παρούσας και κατά συνέπεια θα βαρύνει τις ωφελούμενες μητέρες, εφόσον επιθυμούν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς διευκόλυνση και μόνο των ωφελούμενων μητέρων θα αναρτήσει πίνακα με τις ανωτέρω κατηγορίες Δομών που θα περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και τις εξυπηρετούμενες περιοχές».
Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;
Όλες οι ενδιαφερόμενες, μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν
Υπεύθυνη Δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, με τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες, απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ.
Β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη, απαιτείται και αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, (π.χ. έγκυρο έντυπο μεταβολής ατομικών στοιχείων Μ1, φορολογική δήλωση)
o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι άγαμη μητέρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη
γέννησης του παιδιού σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι ανάδοχη μητέρα, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών .
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Οι έγγαμες μητέρες που υποβάλουν ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίζουν και το εκκαθαριστικό του συζύγου τους.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής της παρούσας Πρόσκλησης, και
  • αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2012 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου ή απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα)
  • Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΕ Ο.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ απαιτούνται:
  • Το καταστατικό
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης
  • Έναρξη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
  • Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δικαιολογητικά συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και συγκεκριμένα
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται
αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, καιΥπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής». Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείταιαντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αρ. πρωτ. της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ, απαιτείται
  • αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
  • Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την
ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ ότι είναι τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΗΓΗ.Έχετε οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό της επιλογής σας (τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό), χωρίς να πληρώσετε. Τον λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει και στα 3.240 ευρώ ετησίως, θα τον πληρώνει το δημόσιο.


Οι μητέρες που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα –είτε είναι εργαζόμενες είτε είναι άνεργες- θα επιλεγούν με μοριοδότηση. Το πώς ακριβώς θα γίνει η μοριοδότηση, ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ που είναι και ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ακόμη είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, εσείς μπορείτε από τώρα να δείτε τα δικαιολογητικά στο κείμενο της προκήρυξης, το πώς θα γίνει η μοριοδότηση αλλά και που θα αποστείλετε την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψετε με τη φετινή φορολογική δήλωση καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό τα εισοδήματα του 2012.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:
Γυναίκες, που είναι:
  • μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και
  • μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία,
οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η πρόσκληση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα;
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).
Ποιες μητέρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
  • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Τι θα πληρώνουν οι μητέρες;
ΟΙ θέσεις είναι επιδοτούμενες. Δηλαδή, οι παιδικοί σταθμοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πληρώνονται από το κράτος ενώ το συνολικό κονδύλι αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα κοστίζει το κάθε παιδί;
  • Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Προ-ήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.275€ χωρίς πρόγευμα και 2.540 € με πρόγευμα
Αυτά τα ποσά τα πληρώνει το δημόσιο. Δεν πληρώνει, το γεύμα, τη μετακίνηση και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες (ζωγραφική, γυμναστική, πισίνα κλπ) οπότε αν η μητέρα επιλέξει και αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να τις πληρώσει. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Ο Ανάδοχος δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλα) που παρέχονται από τις δομές και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών μετακίνησης που αφορούν στις Δομές δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της παρούσας και κατά συνέπεια θα βαρύνει τις ωφελούμενες μητέρες, εφόσον επιθυμούν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς διευκόλυνση και μόνο των ωφελούμενων μητέρων θα αναρτήσει πίνακα με τις ανωτέρω κατηγορίες Δομών που θα περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και τις εξυπηρετούμενες περιοχές».
Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;
Όλες οι ενδιαφερόμενες, μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν
Υπεύθυνη Δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, με τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες, απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ.
Β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη, απαιτείται και αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, (π.χ. έγκυρο έντυπο μεταβολής ατομικών στοιχείων Μ1, φορολογική δήλωση)
o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι άγαμη μητέρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη
γέννησης του παιδιού σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι ανάδοχη μητέρα, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών .
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Οι έγγαμες μητέρες που υποβάλουν ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίζουν και το εκκαθαριστικό του συζύγου τους.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής της παρούσας Πρόσκλησης, και
  • αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2012 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου ή απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα)
  • Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΕ Ο.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ απαιτούνται:
  • Το καταστατικό
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης
  • Έναρξη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
  • Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δικαιολογητικά συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και συγκεκριμένα
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται
αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, καιΥπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής». Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείταιαντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αρ. πρωτ. της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ, απαιτείται
  • αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
  • Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την
ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ ότι είναι τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε
Αθηνα 2131320600
Κεντρ.Μακεδονια 2310544731
Θεσσαλια  2410579220